Από παίκτριες που έκαναν δοκιμαστικά με σαγιονάρες σε πέντε τίτλους στη σειρά: Πώς η Γιουβέντους άλλαξε το γυναικείο ποδόσφαιρο στην Ιταλία

Μόλις τρία κορίτσια εμφανίστηκαν στην πρώτη ανοιχτή μέρα της Γιουβέντους το 2015 – και ένα από αυτά φορούσε ένα ζευγάρι σαγιονάρες.

Επτά χρόνια μετά και η Γιουβέντους είναι η πιο κυρίαρχη ομάδα στο ιταλικό γυναικείο ποδόσφαιρο.

Η πρώτη ομάδα σχηματίστηκε το 2017, δύο χρόνια αφότου η ομοσπονδία κατέστησε υποχρεωτικό για τους συλλόγους στη Serie A να έχουν γυναικείες ακαδημίες και έχει κερδίσει και τα πέντε πρωταθλήματα για τα οποία έχει αγωνιστεί.

Οι Bianconere έχουν επίσης σηκώσει δύο τρόπαια Coppa Italia και διεκδίκησαν το Supercoppa Italiana σε τρεις περιπτώσεις.

Την περασμένη σεζόν, ο Τζο Μοντεμούρο δημιούργησε ένα εγχώριο τρεμπλ, καθώς και οδήγησε τη Γιούβε στους τελευταίους οκτώ του Champions League – και οι δύο ιστορικές πρωτιές.

Αλλά δεν είναι μόνο το παρόν που φαίνεται καλό. Λίγες πιο πολυπληθείς ανοιχτές ημέρες αργότερα και η ακαδημία της Γιουβέντους είναι αναμφισβήτητα η καλύτερη στη χώρα.

Μάλιστα, όταν η Ιταλία λάβει μέρος στο πρωτάθλημα της UEFA για γυναίκες κάτω των 19 ετών τον Ιούνιο, κανένας σύλλογος δεν θα εκπροσωπείται καλύτερα. Στα προκριματικά, 21 από τα 26 γκολ της ομάδας σημειώθηκαν από αυτούς που προέρχονταν μέσω του συστήματος στο Τορίνο.

Ο Στέφανο Μπράγκιν, επικεφαλής της Γιουβέντους Γυναικών, γελάει όταν θυμάται εκείνη την πρώτη ανοιχτή μέρα με μόλις τρεις παρευρισκόμενες, αλλά σπεύδει να επισημάνει ότι ήταν, ωστόσο, μια περίσταση ορόσημο.

«Όλα ξεκίνησαν από εκεί και τώρα έχουμε πάνω κάτω 200 νεαροές παίκτριες, σε εννέα ομάδες από κάτω των 9 έως και κάτω των 19», λέει στο GOAL.

“Όλες οι κατηγορίες καλύπτονται κατά κάποιο τρόπο. Αυτό σημαίνει πολλά μετά από μόλις επτά χρόνια.”

Η ταχεία άνοδος της Γιούβε στο προσκήνιο γίνεται ακόμη πιο εντυπωσιακή από το γεγονός ότι το Πιεμπονγκσάντ, όπου βρίσκεται το Τορίνο, δεν είναι μια εύκολη περιοχή για την στρατολόγηση παικτριών.

Επιπλέον, η στάση απέναντι στο γυναικείο παιχνίδι στην Ιταλία άρχισε να αλλάζει πολύ πρόσφατα. Ως αποτέλεσμα, ο αριθμός των κοριτσιών που παίζουν το παιχνίδι είναι εξαιρετικά χαμηλός, ιδιαίτερα σε σύγκριση με άλλες χώρες.

«Στις νεότερες κατηγορίες, πρέπει ακόμα να κάνουμε ποσότητα», λέει ο Braghin, ο οποίος πέρασε έξι χρόνια διευθύνοντας την ακαδημία αγοριών πριν μεταβεί στη γυναικεία ομάδα της Γιούβε το 2018.

«Δεν μπορούμε να σπαταλάμε παίκτριες, τουλάχιστον όχι στην αρχή της πορείας τους. Έτσι, από [ηλικία] εννέα έως 12 ή 13 ετών, προσπαθούμε πραγματικά να στρατολογήσουμε όλες όσες θέλουν να παίξουν στον σύλλογο.

«Αλλά, από την άλλη, ξεκινώντας από τα 14 μας, αυτό που θα θέλαμε να κάνουμε είναι να ανεβάσουμε την ποιότητα των ομίλων και ξεκινήσαμε την περασμένη σεζόν έχοντας κάποιες σχέσεις με τοπικές ομάδες. Ίσως οι παίκτριες που δεν είναι αρκετά καλές για τη Γιουβέντους να είναι καλές για αυτούς.

«Εδώ, προσπαθούμε να έχουμε πολύ περιορισμένα γκρουπ με όσο το δυνατόν υψηλότερη ποιότητα. Αυτή είναι η ιδέα γιατί τώρα αρχίζουμε να αγωνιζόμαστε σε αρκετά υψηλό επίπεδο με την πρώτη ομάδα».

Για να ανεβάσει αυτή την ποιότητα, η Γιουβέντους έπρεπε να γίνει δημιουργική.

«Συνήθως, οι ομάδες μας, ειδικά στις περιφερειακές διοργανώσεις, κερδίζουν 20-0», λέει ο Braghin.

«Λοιπόν, αυτό που κάναμε είναι ότι οι κάτω των 15 ετών παίζουν το πρωτάθλημα κάτω των 17 και οι κάτω των 17 ετών το πρωτάθλημα ανδρών κάτω των 15 ετών. Το γκρουπ μας κάτω των 16 ετών παίζει αυτή τη στιγμή και σε ανδρικό αγώνισμα».

Μπορείτε να δείτε τον αντίκτυπο;

«100 τοις εκατό», απαντά η επικεφαλής του γυναικείου ποδοσφαίρου της Γιούβε πριν καν το GOAL ολοκληρώσει την ερώτηση, «ειδικά όσον αφορά την ένταση και τη δύναμη.

«Αλλά το μεγαλύτερο πράγμα που έχω παρατηρήσει είναι ότι μπορείς να παίξεις πιο γρήγορα και πρέπει να παίρνεις αποφάσεις πιο γρήγορα λόγω της πίεσης που δεν έχεις συνηθίσει».

Το τελικό προϊόν είναι μερικά από τα πιο συναρπαστικά ταλέντα στο ιταλικό γυναικείο ποδόσφαιρο. Η Alice Giai, η Alice Berti, η Elisa Pfattner, η Nicole Arcangeli και η Chiara Beccari είναι μεταξύ των εφήβων που πρέπει να παρακολουθούμε, όλοι κάνουν το ντεμπούτο τους στην πρώτη ομάδα τις τελευταίες δύο σεζόν.

«Η παίκτρια που έχει κάνει τις περισσότερες εμφανίσεις στη Γιουβέντους είναι η Arianna Caruso, η οποία είναι 22 ετών», προσθέτει ο Braghin. «Ξεκίνησε να παίζει εδώ στα 17 της. Ποτέ δεν φοβόμαστε να δώσουμε την ευκαιρία στις νεαρές παίκτριες.

«Το πρώτο παιχνίδι του Champions League [2021-22] εναντίον της Servette στη Γενεύη, είχαμε οκτώ παίκτριες κάτω των 23 ετών στον αγωνιστικό χώρο. Για μια πολύ νέα ομάδα, δεν είναι κακό».

Με τη Γιουβέντους να οδηγεί το γυναικείο ιταλικό ποδόσφαιρο μπροστά, αυτοί οι αριθμοί θα γίνονται μόνο μεγαλύτεροι και καλύτεροι. Μετά την ίδρυση μιας γυναικείας ομάδας από τους Bianconere το 2017, γίγαντες όπως η Ρόμα, η Ίντερ και η Μίλαν ακολούθησαν όλοι το παράδειγμά τους.

Αυτό βελτιώνει την ποιότητα της Serie A αλλά και της εθνικής ομάδας, η οποία έφτασε στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2019.

Αυτό ήταν καθοριστικό για την εξέλιξη του αγώνα στην Ιταλία όχι μόνο στο υψηλότερο επίπεδο, αλλά και χαμηλότερα, με αποτέλεσμα να αυξηθούν αισθητά τα κορίτσια που παίζουν ποδόσφαιρο.

«Οι αριθμοί αυξάνονται πολύ γρήγορα, για να είμαι ειλικρινής», σημειώνει ο Braghin.

«Τώρα, πρέπει να είμαστε καλοί ως σύστημα για να διατηρήσουμε τα στάνταρ υψηλά και να τις αφήσουμε να αναπτυχθούν πολύ γρήγορα ως παίκτριες».

Ο επαγγελματισμός στο γυναικείο ποδόσφαιρο θα εισαχθεί την επόμενη σεζόν στην Ιταλία, η οποία ο Braghin ελπίζει ότι θα ξεπεράσει τις φυσικές προκλήσεις για να φέρει “βιωσιμότητα” καθώς και περαιτέρω “ανάπτυξη”.

Αυτό θα γίνει αφού η εθνική ομάδα έχει άλλη μια ευκαιρία να τραβήξει την προσοχή ενός έθνους στο Euro Γυναικών αυτού του καλοκαιριού.

Υπάρχουν ακόμα πράγματα που πρέπει να βελτιωθούν σε γενικές γραμμές και εμπόδια που δεν είναι τόσο γρήγορα ή εύκολα να κατακτηθούν.

Ο Braghin υπογραμμίζει τη σημασία των προπονητών που πρέπει να “διαμορφώνονται διανοητικά και τεχνικά για προπονητές κοριτσιών”, κάτι που είναι σπάνιο στην Ιταλία επειδή “δεν έχετε πραγματικά μια γενιά προπονητών γυναικών”.

Η Γιουβέντους, ως σύλλογος, έχει στόχους και φιλοδοξίες να επεκτείνει τις εγκαταστάσεις και τις ευκαιρίες που δίνει στα νεαρά κορίτσια που έρχονται από τον σύλλογο επίσης.

Αλλά αν τα πρώτα επτά χρόνια είναι κάτι που πρέπει να περάσουν, υπάρχουν πολλοί λόγοι για να είμαστε αισιόδοξοι όχι μόνο στο Τορίνο, αλλά σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς οι Bianconere συνεχίζουν να θέτουν τα πρότυπα για την υπόλοιπη Ιταλία που πρέπει να ακολουθήσει.

«Αυτή είναι μια ποδοσφαιρική χώρα στο τέλος της ημέρας», προσθέτει ο Braghin. «Όταν προσφέρεις κάτι καλό και κάτι στο οποίο μπορεί να βασιστεί ο κόσμος, νομίζω ότι δεν είναι δύσκολο στην Ιταλία να έχεις κόσμο να παίζει ποδόσφαιρο.

“Αυτό που τους έλειπε ήταν η κατάλληλη κατάσταση για να το κάνουν αυτό. Αυτή είναι μια πολύ καθολική, παλαιού τύπου χώρα, οπότε σκεφτείτε ότι ίσως η προκατάληψη για το γυναικείο ποδόσφαιρο ήταν ακόμα πολύ ισχυρή.

«Το να παίζεις ποδόσφαιρο σε ένα περιβάλλον [όπως η Γιουβέντους], σε έναν τέτοιο σύλλογο, μάλλον αφαιρεί τις περισσότερες προκαταλήψεις του κόσμου – τότε, τα νούμερα ανεβαίνουν πολύ γρήγορα».

Τίποτα δεν το δείχνει τόσο γρήγορα όσο η Γιουβέντους που πήγε από 3 κορίτσια σε μια ανοιχτή μέρα σε 200 στην ακαδημία.

Οι παίκτριες με τα περισσότερα λεπτά στο Πρωτάθλημα Κ18 (πίνακας)

Η Εστέλα Ελευθερίου είναι η ποδοσφαιρίστρια με τα περισσότερα...

«Φλερτάροντας» με ένα βραβείο

Μετά τη Γ’ και Β’ Κατηγορία, τη σκυτάλη των...

Οι αλλαγές στην κλήση του Βοσκαρίδη

Η Εθνική Γυναικών ξεκινά την Πέμπτη 9 Μαΐου την...

Στις προπονήσεις της Εθνικής πέντε παίκτριες του Πρωταθλήματος Κ18

Πέντε νεαρές παίκτριες κλήθηκαν από τον Στέφανο Βοσκαρίδη στις...

Οι παίκτριες που ολοκλήρωσαν την χρονιά με 30 συμμετοχές και άνω (πίνακας)

Πέντε παίκτριες ολοκλήρωσαν την χρονιά με 30 συμμετοχές και...

PASP BEST11: Αυτη είναι η κορυφαία ενδεκάδα του Πρωταθλήματος Γυναικών (φώτος)

Περισσότερες από τις μισές ποδοσφαιρίστριες της κορυφαίας ενδεκάδας του γυναικείου πρωταθλήματος ανήκουν στο ρόστερ της Apollon Ladies, όπως ανακοινώθηκε σήμερα στα «PASP BEST11 WOMEN'S...

Συμπλήρωσε φέτος 15 χρόνια η Χρυσομηλιά Αγίου Αμβροσίου

H Χρυσομηλιά Αγίου Αμβροσίου συμπλήρωσε φέτος 15 χρόνια παρουσίας στο Πρωτάθλημα Γυναικών. Η ομάδα με ανάρτηση της αναφέρει τα εξής: 15 ΧΡΟΝΙΑ ΧΡΥΣΟΜΗΛΙΑ Πρώτη ομάδα γυναικών Πρωτάθλημα ΚΟΠ...

Ξανά πρωταθλήτρια η Μπαρτσελόνα για πέμπτη σερί φορά

Η Μπαρτσελόνα ανακηρύχθηκε πρωταθλήτρια πρωταθλήματος για ένατη φορά - πέμπτη στη σειρά - αφού κέρδισε 4-1 στη Γρανάδα και έτσι κατέκτησε τον τίτλο του...

Γαλήνη Ζαχαρίου: Η τερματοφύλακας με τα περισσότερα clean sheets

Η Γαλήνη Ζαχαρίου το περασμένο καλοκαίρι αποκτήθηκε από τη Λευκοθέα, για να ενισχύσει την ομάδα των Λατσιών κάτω από τα δοκάρια. Στην πρώτη της σεζόν,...

Οι παίκτριες με τα περισσότερα λεπτά στο Πρωτάθλημα Κ18 (πίνακας)

Η Εστέλα Ελευθερίου είναι η ποδοσφαιρίστρια με τα περισσότερα λεπτά συμμετοχής στο Πρωτάθλημα Κ18 για την σεζόν 2023/24. Η μεσοεπιθετικός της Ανόρθωσης κατέγραψε 1313...

«Φλερτάροντας» με ένα βραβείο

Μετά τη Γ’ και Β’ Κατηγορία, τη σκυτάλη των φετινών βραβείων που διοργανώνει ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ποδοσφαιριστών παίρνουν τα «PASP BEST11 WOMEN’S AWARDS 2023-24»! Η...

Ποδοσφαιρικός πολιτισμός από κορίτσια της Ανόρθωσης με κίνηση τους προς παίκτριες της Ομόνοιας (ΒΙΝΤΕΟ)

Με το τέλος της απονομής των τροπαίων και μεταλλίων στο τουρνουά της Αγίας Νάπας, παίκτριες των ομάδων των ακαδημιών της Ανόρθωσης κατευθύνθηκαν προς το...

Μετά τις πρωτιές σε Κ13 και Κ15 είχε και… πρωτιές σε ατομικό επίπεδο η Ομόνοια – Ποιες βραβεύτηκαν

Στο τουρνουά ακαδημιών που έγινε στην Αγία Νάπα, για τη διοργάνωση κοριτσιών είχαμε κατηγορίες κάτω των 15 και κάτω των 13 ετών. Στις δύο αυτές...

Οι αλλαγές στην κλήση του Βοσκαρίδη

Η Εθνική Γυναικών ξεκινά την Πέμπτη 9 Μαΐου την προετοιμασία της για τον εντός έδρας αγώνα με την Γεωργία στο τέλος του μήνα. Ο Στέφανος...

Στις προπονήσεις της Εθνικής πέντε παίκτριες του Πρωταθλήματος Κ18

Πέντε νεαρές παίκτριες κλήθηκαν από τον Στέφανο Βοσκαρίδη στις προπονήσεις της Εθνικής Γυναικών ενόψει της προετοιμασίας για τους αγώνες με την Γεωργία, εντός (31/5)...

ΚΥΡΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

PASP BEST11: Αυτη είναι η κορυφαία ενδεκάδα του Πρωταθλήματος Γυναικών (φώτος)

Περισσότερες από τις μισές ποδοσφαιρίστριες της κορυφαίας ενδεκάδας του...

Συμπλήρωσε φέτος 15 χρόνια η Χρυσομηλιά Αγίου Αμβροσίου

H Χρυσομηλιά Αγίου Αμβροσίου συμπλήρωσε φέτος 15 χρόνια παρουσίας...

Ξανά πρωταθλήτρια η Μπαρτσελόνα για πέμπτη σερί φορά

Η Μπαρτσελόνα ανακηρύχθηκε πρωταθλήτρια πρωταθλήματος για ένατη φορά -...

Γαλήνη Ζαχαρίου: Η τερματοφύλακας με τα περισσότερα clean sheets

Η Γαλήνη Ζαχαρίου το περασμένο καλοκαίρι αποκτήθηκε από τη...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ