Ελένη Μάρκου: «Θέλω να είμαι το παράδειγμα που ήθελα να έχω!»

Στην τελευταία συγκέντρωση προετοιμασίας της Εθνικής Γυναικών, η Ελένη Μάρκου μίλησε στο epo.gr για την Εθνική και τον νέο της προπονητή Αλέξανδρο Κατηκαρίδη, αλλά και για τη ζωή και την καριέρα της, το ξεκίνημα στο χωριό της Καστοριάς, τους τίτλους και τις διακρίσεις με τον ΠΑΟΚ, τις επιτυχίες στο εξωτερικό και το μέλλον της ως διατροφολόγος.

“Χαρούμενη με την καριέρα μου, όνειρο μια μεγάλη επιτυχία με την Εθνική Γυναικών”

Πρωταθλήματα και Κύπελλα με τον ΠΑΟΚ, συμμετοχές στο Champions League, τίτλοι και διακρίσεις σε Κύπρο, Αμερική και Γερμανία. Στην Αμερική ψηφίστηκε καλύτερη παίκτρια του κολεγιακού πρωταθλήματος. “Γεννήθηκα και μεγάλωσα σε ένα χωριό του Νομού Καστοριάς, το Τοιχιό, όπου και είχα την πρώτη μου επαφή με το ποδόσφαιρο μέσω του πατέρα μου που ήταν ποδοσφαιριστής. Θυμάμαι τον εαυτό μου να κλωτσάει μια μπάλα, στα τέσσερα και στα πέντε μου χρόνια”, θα πει αρχικά η σέντερ φορ (και ενίοτε μέσος) της Εθνικής ομάδας και της ελβετικής Ζυρίχης, για το ξεκίνημα μιας σχέσης που η ίδια χαρακτηρίζει ως μεγάλο έρωτα! “Είμαι χαρούμενη για την καριέρα μου, είμαι πειθαρχημένη και τηρώ με ευλάβεια το καθημερινό πρόγραμμα γυμναστικής-προπόνησης-διατροφής. Θέλω στο μέλλον να ζήσω μια μεγάλη επιτυχία με την Εθνική, αυτό είναι το μεγάλο μου όνειρο”.

“Η πορεία στο εξωτερικό ήταν και παραμένει μια μεγάλη πρόκληση”

“Μετά τον ΠΑΟΚ αγωνίστηκα στην Αμερική στο κολέγιο Monroe Community College της Νέας Υόρκης, στην Κύπρο στην ομάδα Apollon ladies, στη Γερμανία στην Έσεν στην πρώτη κατηγορία και στην Ελβετία πρώτα στη Βασιλεία και τώρα παίζω στη Ζυρίχη. Η Ζυρίχη για μένα είναι κάτι σαν πρωτεύουσα της Ευρώπης! Υπάρχει ποιότητα ζωής και έχω όλα όσα θα ήθελα. Το περιβάλλον της ομάδας είναι πολύ φιλικό, η προπονήτρια με βοηθά να γίνομαι καλύτερη και οι στόχοι είναι πολύ υψηλοί, καθώς η ομάδα παίρνει συνεχώς πρωταθλήματα και αγωνίζεται στο Champions League. Το συμβόλαιο είναι καλό, δεν έγινα εκατομμυριούχος, αλλά μου δίνει τη δυνατότητα να ζω καλά, ενώ υπήρξε και διάστημα που φιλοξένησα την οικογένειά μου αναλαμβάνοντας τα έξοδα όλων για ένα διάστημα και δεν αντιμετώπισα πρόβλημα. Φυσικά δεν υπάρχει σύγκριση με την Ελλάδα, ενώ τα συμβόλαια στην Ελβετία είναι καλύτερα ακόμη και από τη Γερμανία. Συνολικά, η πορεία στο εξωτερικό ήταν και παραμένει μια μεγάλη πρόκληση”.

“Μεγαλύτερο επίτευγμα η κλήση και η καθιέρωση στην Εθνική”

Έπαιζα στο χωριό με αγόρια μέχρι τα χρόνια του Λυκείου, όταν και τέθηκε το ζήτημα να ενταχθώ στο οργανωμένο ποδόσφαιρο. Δεν μπορούσα να σκεφτώ οτιδήποτε άλλο εκτός από τον ΠΑΟΚ, που κυριαρχούσε. Η συνέχεια είναι γνωστή. Πρωταθλήματα και κύπελλα με τον ΠΑΟΚ, συμμετοχές στο Champions League Γυναικών και καθιέρωση από πολύ νεαρή ηλικία στην Εθνική Ομάδα. Ναι, δούλεψα και εξακολουθώ να δουλεύω πολύ ως αθλήτρια, νοιώθω όμως ευλογημένη για την εξέλιξη που είχε η ζωή και η καριέρα μου, καθώς όλα πήγαν καλά, με τίτλους, επιτυχίες και αναγνώριση. Και η μεγαλύτερη από όλες, ήταν φυσικά, η κλήση και η καθιέρωση στην Εθνική Γυναικών. Όταν ήρθε η πρόταση για ένταξη σε κολεγιακή ομάδα της Αμερικής, δεν το σκέφτηκα στιγμή, είπα αμέσως ναι, γιατί ήθελα να δοκιμάσω σε ένα ξένο πρωτάθλημα, να βουτήξω στα βαθιά βγαίνοντας από την comfort zone. Είχα αποφασίσει από πολύ μικρή ηλικία ότι θέλω να παίξω επαγγελματικά, να ζω από το ποδόσφαιρο”.

“Να γράψουμε με τον κ. Κατηκαρίδη τα αποτελέσματα της ιστορίας που θέλουμε να αφήσουμε”

“Ένα καινούργιο κεφάλαιο ξεκίνησε για την Εθνική Ομάδα με επικεφαλής από τη θέση του προπονητή ένα πολύ γνώριμο πρόσωπο, τον Αλέξανδρο Κατηκαρίδη. Τον ξέρουμε και μας ξέρει από τη θητεία του ως assistant τα τελευταία τρία περίπου χρόνια και η χημεία ήδη υπάρχει. Τον εμπιστευόμαστε απόλυτα, ήδη από την πρώτη μέρα ακολουθούμε το πλάνο του πιστά και με κλειστά μάτια. Έχει πάθος και όραμα και όλοι μαζί θέλουμε να πετύχουμε κατι που να θυμούνται όλοι και να θέσουμε τον πήχη εκεί που μας αρμόζει! Με τη σωστή του καθοδήγηση και την έμπνευση που διαθέτει, δύο χαρακτηριστικά ζωτικής σημασίας, πιστεύω ότι θα φτάσει η απόδοση της ομάδας στο επόμενο επίπεδο. Ειναι καιρός πλέον στην άσπρη σελίδα του πρώτου κεφαλαίου με τον κόουτς Κατηκαρίδη, να ξεκινήσουμε να γράφουμε τα αποτελέσματα της ιστορίας που θελουμε να αφήσουμε πίσω…Εγώ τον είχα προπονητή και στον ΠΑΟΚ και με αυτόν έπαιξα Champions League στα 18 μου”!

“Να σταματήσουμε να βλέπουμε με δέος τις μεγάλες δυνάμεις και να τις κοιτάξουμε στα μάτια”

“Είμαι στην Εθνική Γυναικών από τα 16-17 μου. Υπάρχει βελτίωση, αλλά νομίζω πως έχει έρθει η ώρα να αλλάξει η νοοτροπία σε ένα βασικό σημείο: πρέπει να σταματήσουμε να βλέπουμε με δέος τις μεγάλες δυνάμεις του Γυναικείου Ποδοσφαίρου, τις δυνατές εθνικές, να πιστέψουμε στους εαυτούς μας και να τις κοιτάξουμε στα μάτια. Αποτελέσματα πήραμε και στην τελευταία διοργάνωση, τα προκριματικά του Μουντιάλ, όπου πραγματοποιήσαμε γενικά καλή πορεία με καλές εμφανίσεις. Πρέπει όμως να γίνει το βήμα παραπάνω για να αρχίσουμε να πανηγυρίζουμε επιτυχίες. Πιστεύω ότι μπορούμε και θα το κάνουμε”.

“Η Εθνική δεν είναι πια ένα κλειστό γκρουπ, υπάρχουν ευκαιρίες για τα νέα κορίτσια”

“Στην Εθνική είμαστε οικογένεια. Το κλίμα είναι πολύ καλό και κυριαρχεί η καλή διάθεση. Αν υπάρχει μια σημαντική διαφορά από τα προηγούμενα χρόνια, αυτή έχει να κάνει κυρίως με το γεγονός ότι πλέον η Ομάδα ανανεώνεται, έχει πάψει να είναι το κλειστό γκρουπ που ήταν τα προηγούμενα χρόνια. Όποια κοπέλα δείξει καλά στοιχεία, όπου κι αν αγωνίζεται, μπορεί να έρθει στην Εθνική και τουλάχιστον να δοκιμαστεί, να έχει την ευκαιρία της. Επίσης γίνονται σοβαρές προσπάθειες στον οργανωτικό τομέα από πλευράς διοίκησης ομοσπονδίας και τεχνικού διευθυντή. Το κυριότερο είναι ότι πλέον είμαστε περισσότερο καιρό μαζί για να δουλεύουμε. Δεν είμαι αρμόδια να μιλήσω για το ελληνικό πρωτάθλημα καθώς λείπω χρόνια, όμως η εικόνα που έχω είναι πως βγαίνουν νέα κορίτσια με ταλέντο”.

“Το Nations League μας δίνει την ευκαιρία να είμαστε περισσότερο καιρό μαζί στην Εθνική”

“Το Nations League Γυναικών πιστεύω ότι εμάς που θέλουμε να χτίσουμε καινούρια νοοτροπία, θα μας βοηθήσει. Οι αγώνες θα είναι περισσότεροι, άρα και οι συγκεντρώσεις για προπονήσεις και τα φιλικά, όλες οι υποχρεώσεις θα αυξηθούν και συνολικά θα είμαστε περισσότερο καιρό μαζί. Αυτό θα βοηθήσει στην ομοιογένεια και στη βελτίωση της ποδοσφαιρικής μας νοοτροπίας.

Σέντερ φορ, αμυντικό ή επιτελικό χαφ;

«Η μετατόπισή μου από σέντερ φορ στα χαφ στην αρχή δεν μου… άρεσε. Στη συνέχεια και όσο περνούσε ο καιρός, ένιωσα ότι ήταν κοπλιμέντο και πλεονέκτημα το να μπορώ να ανταποκριθώ σε πολλές θέσεις και να δώσω στην ομάδα μου αυτό που χρειάζεται κάθε φορά. Οπότε άφησα πίσω τον όποιο εγωισμό και ανάλογα με τα πλάνα και τον αντίπαλο, παίζω στη θέση που θα μου ζητηθεί, χωρίς πρόβλημα. Στην Εθνική το έχουμε βρει και το έχουμε λύσει, με ξέρουν οι προπονητές καλά, αλλά όταν αλλάζεις club και συνεργάζεσαι με προπονητές που δεν σε ξέρουν, αυτοί θα δουν πού θα σε χρησιμοποιήσουν. Για παράδειγμα στο ματς της Ζυρίχης με την Άρσεναλ η προπονήτρια με ξεκίνησε ως στράικερ. Στην πορεία είδε ότι κάτι δεν της έβγαινε και με γύρισε στα χαφ».

“Θέλω να είμαι το παράδειγμα που ήθελα να έχω”

Μιλάω πάντα όταν μου ζητηθεί, με ενδιαφέρει το επικοινωνιακό, θέλω να συζητάω δημόσια για το ποδόσφαιρο, για την ομάδα μου και την Εθνική, να δώσω κάτι από μένα στα νεότερα κορίτσια. Στην πραγματικότητα θέλω να γίνω γι αυτά το παράδειγμα που ήθελα να έχω όταν ήμουν μικρή. Όχι μόνο με τις συνεντεύξεις και τον δημόσιο λόγο, πρωτίστως με όσα κάνω στο άθλημά μου, με αυτό που είμαι μέσα και έξω από το γήπεδο. Με την προσήλωση στο ποδόσφαιρο και με τον σεβασμό σε όλους, συμπαίκτριες, προπονητές, συνεργάτες και αντιπάλους. Πιστεύω ωστόσο πως δεν πρέπει να κλεινόμαστε, το αντίθετο, να συστήνουμε τους εαυτούς μας στον κόσμο, να επικοινωνούμε και να μας γνωρίζει. Είναι μέρος της επαγγελματικής νοοτροπίας. Εμείς πρώτοι να ξεκινήσουμε τη διάδοση του γυναικείου ποδοσφαίρου”.

“Στη Διατροφολογία το μέλλον μου μετά το ποδόσφαιρο”

Δεν σκέφτομαι την προπονητική όταν έρθει η ώρα να σταματήσω να παίζω. Έχω σπουδάσει Διατροφολογία, πρόσφατα τελείωσα και σιγά-σιγά ξεκινάω τα πρώτα μου βήματα σε αυτό το επάγγελμα. Νοιώθω πως αυτή θα είναι η δουλειά μου, έχω όραμα, θέλω να βοηθήσω νέα παιδιά, νέους αθλητές κι αθλήτριες να βελτιώσουν το σώμα τους μέσα -και- από τη σωστή διατροφή. Αυτό τον καιρό μαθαίνω επίσης Γερμανικά. Δεν ξέρω αν θέλω να μείνω στην Ελβετία, μου αρέσει προς το παρόν η ζωή μου εκεί, άλλωστε πλέον μένουν και εργάζονται στη Ζυρίχη και οι γονείς μου με τη μικρή μου αδελφή. Για το μέλλον θα δούμε…”.

Η βαθμολογία στον όμιλο της Εθνικής Γυναικών και η συνέχεια

Πρώτη νίκη για την Εθνική Κύπρου που νίκησε με...

(ΒΙΝΤΕΟ) Όλες οι φάσεις και το γκολ από τη νίκη της Εθνικής μας

Δείτε μέσα από την κάμερα της Cablenet τις καλύτερες...

(ΒΙΝΤΕΟ) Το ιστορικό γκολ της Βιολάρη που χάρισε την πρώτη νίκη

Η Εθνική Γυναικών πανηγύρισε την πρώτη της νίκη σε...

(ΦΩΤΟΣ-ΒΙΝΤΕΟ) Ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς με το τελικό σφύριγμα οι διεθνείς μας

Πρώτη ιστορική νίκη σε επίσημο αγώνα για την Εθνική...

ΙΣΤΟΡΙΚΗ νίκη για την Εθνική μας με “χρυσή” σκόρερ τη Βιολάρη!

Ιστορική πρώτη νίκη για την Εθνική Γυναικών που επικράτησε...

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ από το Κύπρος – Νησιά Φαρόε

Η Κύπρος αντιμετωπίζει τα Νησιά Φαρόε στο Δασάκι στο...

(ΒΙΝΤΕΟ) Ο Εθνικός Ύμνος και το δυνατό «Κύπρος» όλης της Εθνικής ομάδας

Η Εθνική μας ομάδα των Γυναικών αντιμετωπίζει στο Δασάκι...

Την ώρα του ματς Κύπρος-Νησιά Φαρόε, ήταν προπόνηση και ενημερώθηκαν από GINEKIO για τη ΝΙΚΗ

Το βράδυ της Τρίτης (26/09) η Εθνική Γυναικών Κύπρου αντιμετώπισε την Εθνική Νησιών Φαρόε στο Δασάκι της Άχνας. Εκείνη την ώρα που εξελισσόταν το παιχνίδι,...

Πήραν πρόσκληση ΟΛΑ τα ΜΜΕ, μόνο το GINEKIO εκεί…

Κατά τη διάρκεια της δημοσιογραφικής διάσκεψης της Λακατάμιας FC το πρωί της Τετάρτης (27/09) στο Δημαρχείο Λακατάμιας, η εκπρόσωπος τύπου της ομάδας, Θέα Νικολάου,...

Το ρόστερ της Λευκοθέας για τη νέα σεζόν

Η Λευκοθέα ανακοίνωσε το ρόστερ της ομάδας ενόψει της νέας ποδοσφαιρικής σεζόν που ξεκινά την Κυριακή. ΠΑΓΚΥΠΡΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ 2023/24

Το ρόστερ της ΑΕΖ Χρυσομηλιάς για τη νέα σεζόν

Η ΑΕΖ Χρυσομηλιά ανακοίνωσε το ρόστερ της ομάδας ενόψει της νέας ποδοσφαιρικής σεζόν που ξεκινά την Κυριακή. ΠΑΓΚΥΠΡΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ 2023/24 ΑΕΖ ΧΡΥΣΟΜΗΛΙΑ * ALIINA VUOHELAINEN # 1 *...

Η βαθμολογία στον όμιλο της Εθνικής Γυναικών και η συνέχεια

Πρώτη νίκη για την Εθνική Κύπρου που νίκησε με 1-0 τα Νησιά Φαρόε και έφτασε στους τέσσερις βαθμούς. Η ομάδα μας ήταν καλύτερη σε...

«Θέλουμε κάτι παραπάνω φέτος, και να διεκδικούμε τη νίκη σε κάθε ματς» (φώτος και βίντεο από την διάσκεψη Λακατάμιας)

Η διοίκηση της Λακατάμιας πραγματοποίησε διάσκεψη Τύπου στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημαρχείου Λακατάμιας όπου παρουσιάστηκε η ποδοσφαιρική και η προπονητική ομάδα, οι στόχοι της...

(ΒΙΝΤΕΟ) Όλες οι φάσεις και το γκολ από τη νίκη της Εθνικής μας

Δείτε μέσα από την κάμερα της Cablenet τις καλύτερες φάσεις και το γκολ από τη νίκη της Εθνικής γυναικών απέναντι στα Νησιά Φαρόε: https://youtu.be/fslFmYILD2M?si=c26njrtcTpfMOnfb

(ΒΙΝΤΕΟ) Το ιστορικό γκολ της Βιολάρη που χάρισε την πρώτη νίκη

Η Εθνική Γυναικών πανηγύρισε την πρώτη της νίκη σε επίσημο αγώνα κόντρα στα Νησιά Φαρόε, στο πλαίσιο της δεύτερης αγωνιστικής του Nations League Γυναικών. Το...

(ΦΩΤΟΣ-ΒΙΝΤΕΟ) Ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς με το τελικό σφύριγμα οι διεθνείς μας

Πρώτη ιστορική νίκη σε επίσημο αγώνα για την Εθνική Γυναικών με τις διεθνείς μας να το πανηγυρίζουν έντονα μετά το τέλος του αγώνα. Δείτε στο...

ΙΣΤΟΡΙΚΗ νίκη για την Εθνική μας με “χρυσή” σκόρερ τη Βιολάρη!

Ιστορική πρώτη νίκη για την Εθνική Γυναικών που επικράτησε με σκορ 1-0 των Νησιών Φαρόε στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής του Nations League Γυναικών....

ΚΥΡΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πήραν πρόσκληση ΟΛΑ τα ΜΜΕ, μόνο το GINEKIO εκεί…

Κατά τη διάρκεια της δημοσιογραφικής διάσκεψης της Λακατάμιας FC...

Το ρόστερ της Λευκοθέας για τη νέα σεζόν

Η Λευκοθέα ανακοίνωσε το ρόστερ της ομάδας ενόψει της...

Το ρόστερ της ΑΕΖ Χρυσομηλιάς για τη νέα σεζόν

Η ΑΕΖ Χρυσομηλιά ανακοίνωσε το ρόστερ της ομάδας ενόψει...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ