Ο Κύπριος γυμναστής της Lewes στο GINEKIO: «Στο χέρι μας να μεγαλώσουμε το γυναικείο πρωτάθλημα στην Κύπρο»

Πέρα από την Φιλίππα Σάββα η οποία αγωνίστηκε για δύο σεζόν στην Lewes FC, στην Αγγλική ομάδα βρίσκεται και ο Κύπριος, Χρίστος Αντρέου.

Ο Αντρέου βρίσκεται στο προπονητικό τιμ της Lewes FC από το πόστο του γυμναστή στην ομάδα και παραχώρησε συνέντευξη στο GINEKIO για τις εμπειρίες του στην Αγγλία και για άλλα πολλά.

Αναλυτικά όσα είπε:

1. Πόσα χρόνια ασχολείσαι με το ποδόσφαιρο γυναικών;

«Με το γυναικείο ποδόσφαιρο ασχολούμαι τα τελευταία 2 χρόνια. Τελείωσα το μεταπτυχιακό μου το 2019 και είχα ήδη ξεκινήσει να δουλεύω εθελοντικά στην γυναικεία ομάδα της Wigan Athletic FC. Μετά από μήνες σκληρής δουλειάς και θυσιών με προσέλκυσε ένας παλιός μου φίλος και μου πρόσφερε μια θέση στην ομάδα που βρίσκομαι τώρα. Αν και το να μετακομίσω από το Λίβερπουλ, που έμενα τα τελευταία 4,5 χρόνια, στο Μπράιτον, που δεν είχα πάει ποτέ, ήταν μια δύσκολη απόφαση, είμαι σίγουρος ότι ήταν ότι καλύτερο για την καριέρα μου. Έτσι ξεκίνησα δουλειά στην γυναικεία ομάδα του Lewes που βρίσκομαι μέχρι σήμερα, η οποία αγωνίζεται στην κατηγορία Championship γυναικών στην Αγγλία».

2. Τι ήταν αυτό που σε… τράβηξε να ασχοληθείς με το ποδόσφαιρο γυναικών;

Αυτό που με έκανε να θέλω να ασχοληθώ με το γυναικείο ποδόσφαιρο ήταν το απρόσμενο πάθος των παικτριών στην ομάδα της Wigan που έδειχναν σε κάθε παιχνίδι. Έχω να ομολογήσω πως όταν έκανα τα πρώτα μου βήματα στο ποδόσφαιρο στόχος μου ήταν να δουλέψω σε ομάδα ανδρών αλλά γρήγορα κατάλαβα ότι αυτό που με ωθούσε στο να θέλω να είμαι στο ποδόσφαιρο γενικότερα, δηλαδή το πάθος μέσα στον αγώνα, δεν διέφερε καθόλου στο γυναικείο ποδόσφαιρο. Μπορώ να πω με σιγουριά μάλιστα ότι πολλές φορές το πάθος, η αφοσίωση και η σκληρή δουλειά στην προπόνηση που βλέπω από τις παίκτριες μου, ξεπερνά το τι είχα δει σε ομάδα ανδρών στο παρελθόν».

3. Γιατί εδώ και χρόνια επέλεξες να είσαι στην Αγγλία;

«Ο κύριος λόγος που επέλεξα να είμαι στην Αγγλία τα τελευταία 6 χρόνια είναι ο μεγαλύτερος αριθμός ευκαιριών εργασίας στον τομέα μου αλλά και το ψηλότερο επίπεδο επαγγελματισμού. Ήμουν σχεδόν σίγουρος ότι, αν επέστρεφα στην Κύπρο, πολύ δύσκολα θα έβρισκα δουλειά στο ποδόσφαιρο. Έτσι επέλεξα να μείνω στην Αγγλία για κάποια χρόνια, ούτως ώστε να πάρω εμπειρίες και όταν γυρίσω πίσω, οι πιθανότητες μου να βρω δουλειά και να κάνω αυτό που αγαπώ θα είναι περισσότερες».

4. Λίγα λόγια για τη μέχρι στιγμής καριέρα σου, ομάδες που δούλεψες, κτλ…

«Μέχρι στιγμής έχω δουλέψει εθελοντικά για 1,5 χρόνο στην ακαδημία της  Crewe Alexandra FC, η οποία φημίζεται για τον μεγάλο αριθμό παικτών που παράγει. Επίσης για 8-9 μήνες είχα δουλέψει με την πρώτη ομάδα γυναικών της Wigan Athletic FC, ενώ τους τελευταίους 15 μήνες βρίσκομαι στην πρώτη ομάδα γυναικών της Lewes FC όπου την περσινή χρονιά τερματίσαμε 5οι στην Championship γυναικών. Αύτη είναι μέχρι στιγμής η ψηλότερη θέση που έχει πάρει ποτέ η ομάδα του Lewes. Η περσινή χρονιά θα μου μείνει αξέχαστη όχι μόνο γιατί καταφέραμε να βάλουμε μια μικρή ομάδα στην πρώτη πεντάδα της Championship αλλά κυρίως το πως το καταφέραμε. Η ομάδα του Lewes, είναι μια μικρή ομάδα με χαμηλό προϋπολογισμό. Είναι επίσης η πρώτη ομάδα που δίνει τον ίδιο προϋπολογισμό στις δυο ομάδες της, ανδρών και γυναικών. Πέρσι η ομάδα προπονιόταν σε part time ωράρια και μισθούς και ερχόταν αντιμέτωπη με ομάδες όπως Liverpool, Leicester, Crystal Palace και Sheffield United, που λόγο της καλής πορείας αλλά και το μέγεθος της ανδρικής τους ομάδας και τους πολλούς μεγαλομέτοχους, είχαν υπερδιπλάσιο προϋπολογισμό από εμάς. Όμως δείξαμε ότι με σωστή αλλά και σκληρή δουλειά μια μικρή ομάδα μπορεί να τα βάλει με τις μεγάλες. Για παράδειγμα ήμασταν η μοναδική ομάδα που κέρδισε τους τότε πρωταθλητές (Leicester) χωρίς να δεχθεί γκολ. Προσωπικά πιστεύω ότι το γεγονός πως ήμουν μέλος αυτής της ομάδας πέρσι και το ότι έχουμε καταφέρει να γράψουμε μια μικρή παράγραφο στην ιστορία της ομάδας του Lewes, θα είναι για πάντα μια από τις πιο περήφανες στιγμές της καριέρας μου».

5. Πως βλέπεις το γυναικείο ποδόσφαιρο στην Αγγλία;

«Το γυναικείο ποδόσφαιρο στην Αγγλία σίγουρα έχει αναπτυχθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια. Πολλές από τις ομάδες της Championship που πέρσι ήταν part time έχουν καταφέρει φέτος να πάνε σε full time ωράρια και μισθούς. Το επίπεδο έχει ανέβει πάρα πολύ και είμαι σίγουρος ότι πολύ περισσότερος κόσμος θα ξεκινήσει να παρακολουθεί γυναικείο ποδόσφαιρο σύντομα. Πολλές ομάδες έχουν πλέον καταλάβει το τι μπορεί να προσφέρει το γυναικείο ποδόσφαιρο οπόταν έχουν αρχίσει να επενδύουν περισσότερα χρήματα στις γυναικείες ομάδες τους. Όλες οι ομάδες της Super league είναι ήδη full time ενώ πολλές ομάδες από μικρότερες κατηγορίες έχουν επίσης επενδύσει αρκετά χρήματα έτσι ώστε να κάνουν βήματα προς ένα πιο επαγγελματικό περιβάλλον».

6. Ενημερώνεσαι για το Κυπριακό πρωτάθλημα γυναικών και εάν ναι ποια τα σχόλια σου;

Προσπαθώ να ενημερώνομαι για το γυναικείο πρωτάθλημα στη Κύπρο αλλά το βρίσκω αρκετά δύσκολο αφού δεν τυγχάνει της ιδίας σημασίας όπως το πρωτάθλημα των ανδρών. Σίγουρα ως πρωτάθλημα μπορεί και είμαι σίγουρος ότι σύντομα θα γίνει πιο ανταγωνιστικό έτσι ώστε το θέαμα να είναι καλύτερο. Σίγουρα αν μόνο 2-3 ομάδες είναι αυτές που οδηγούν το πρωτάθλημα τότε το ενδιαφέρον πέφτει δραματικά. Ενώ ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα σίγουρα θα ενθουσιάζει και θα ελκύει πολύ περισσότερο τον θεατή. Νομίζω ένα από τα πιο μεγάλα και πρόσφατα γεγονότα ήταν η μεταγραφή της Ρίο Χάρντι στη ομάδα του Coventry, που βρίσκεται στην ίδια κατηγορία με την ομάδα του Lewes. Αυτό σημαίνει πως ταλαντούχες παίκτριες διαλέγουν το νησί μας ως σταθμό για στην καριέρα τους.  Έτσι πιστεύω πως είναι στο χέρι μας να αναδείξουμε τέτοιες παίκτριες και να μεγαλώσουμε το γυναικείο πρωτάθλημα στην Κύπρο».

7. Είχες μέχρι στιγμής προτάσεις είτε από ομάδες στην Κύπρο είτε από άλλες ομάδες εκτός Αγγλίας;

«Προς το παρόν δεν είχα προτάσεις από άλλες ομάδες. Γνωρίζω πως είμαι στα αρχικά στάδια της καριέρας μου και ότι μπορώ να βελτιωθώ σε αρκετούς τομείς της δουλειάς μου οπόταν δεν βιάζομαι. Αν έρθει κάτι στο μέλλον τότε θα το σκεφτώ. Στόχος είναι σίγουρα μια μέρα να δουλέψω στην Super league της Αγγλίας. Σίγουρα αυτό θα είναι 100 φορές πιο εντυπωσιακό αν το καταφέρω με την ομάδα του Lewes. Η ομάδα μπορεί να μην έχει ένα ψηλό προϋπολογισμό όπως άλλες ομάδες αλλά ο στόχος της είναι η Super league».

8. Εάν σου ζητούσε κάποια παίκτρια τη γνώμη σου για το γυναικείο ποδόσφαιρο στην Αγγλία για να διαπιστώσει εάν θα θελήσει να αγωνιστεί εκεί, τι θα της έλεγες;

«Αν μια παίκτρια μου ζητούσε την γνώμη μου για το ποδόσφαιρο στην Αγγλία τότε θα την συμβούλευα ανεπιφύλακτα να προσπαθήσει να βρει μεταγραφή σε ομάδα και να έρθει στην Αγγλία. Όπως είχα πει και πριν, το γυναικείο ποδόσφαιρο στην Αγγλία έχει κάνει μεγάλα βήματα και σίγουρα πολλές ομάδες έχουν βρει μεγάλους χορηγούς και ιδιοκτήτες που μπορούν να επενδύσουν στις γυναικείες ομάδες. Πιστεύω πως σε 1-2 χρόνια όλες οι ομάδες της Championship θα δουλεύουν με full time μισθούς και ωράρια. Αν μια παίκτρια αγαπά το ποδόσφαιρο και θέλει να το κάνει καριέρα της, τότε το να παίξει κάποια χρόνια στην Αγγλία πιστεύω θα την βοηθήσει αρκετά. Σίγουρα το να είναι κάποιος μακριά από την οικογένεια του είναι αρκετά δύσκολο αλλά αν το όνειρο του είναι να φτάσει όσο πιο ψηλά μπορεί στο άθλημα που αγαπά, τότε το να αγωνιστεί στο εξωτερικό σίγουρα θα βοηθήσει. Πέρσι στην ομάδα του Lewes είχα την ευκαιρία να δουλέψω με την διεθνή Κύπρια Φιλίππα Σάββα και μπορώ να πω με σιγουριά ότι αν μια ταλαντούχα Κύπρια δουλεύει σκληρά τότε μπορεί ευκολά αγωνιστεί στις μεγάλες κατηγορίες της Αγγλίας».

9. Πόσο ανεπτυγμένο είναι το γυναικείο ποδόσφαιρο στην Αγγλία και πόσο τυγχάνει στήριξης από ομοσπονδία, χορηγούς, διάφορους φορείς, κτλ…

«Το γυναικείο ποδόσφαιρο στην Αγγλία έχει κάνει μεγάλα θετικά άλματα τα τελευταία χρόνια. Η ομοσπονδία της Αγγλίας βοηθά αρκετά τις ομάδες και στόχος της είναι η δημιουργία μια δυνατής διεθνής ομάδας που να μπορεί να κερδίσει τίτλους σε μεγάλες διοργανώσεις. Για παράδειγμα, πέρσι με τον COVID η ομοσπονδία προμήθευε όλες τις ομάδες με τεστ έτσι ώστε να αναγνωρίζονται γρήγορα τα πιθανά κρούσματα στις ομάδες. Αυτό βοήθησε τα πρωταθλήματα να συνεχιστούν κανονικά ακόμη και χωρίς οπαδούς. Η ομοσπονδία γνωρίζει ότι το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Γυναικών θα διεξαχθεί στην Αγγλία το 2022, οπόταν θέλουν να έχουν μια καλή πορεία στην διοργάνωση.

Επίσης πολλοί χορηγοί έχουν πλέον καταλάβει πόσα μπορεί να προσφέρει το γυναικείο ποδόσφαιρο οπόταν έχουν επενδύσει πολλά χρήματα σε διάφορες ομάδες. Έχουμε αρχίσει να βλέπουμε το ενδιαφέρον να αυξάνεται ραγδαία από τους οπαδούς αλλά και τους ιδιοκτήτες. Οι γυναικείες ομάδες σε αρκετούς συλλόγους δεν είναι πλέον ένα παράρτημα που παραβλέπεται, αντιθέτως είναι ένα παράρτημα που τυγχάνει της ιδίας υποστήριξης με την ομάδα των ανδρών.

Πολλά θετικά βήματα έχουν γίνει επίσης στο τομέα της επιστήμης, με έρευνες, οι οποίες προσπαθούν να αναγνωρίσουν τις απαιτήσεις ενός γυναικείου αγώνα ποδοσφαίρου. Τέτοιες έρευνες έχουν γίνει πολλές φορές στο ποδόσφαιρο των ανδρών έτσι ώστε να μπορούν οι προπονητές και οι γυμναστές να προετοιμάζουν καλύτερα τους παίκτες τους. Αντίθετα πολύ λίγες είναι οι έρευνες στο γυναικείο ποδόσφαιρο. Μια τέτοια μεγάλη έρευνα διαρκείας 2 χρόνων διεξάγεται τώρα στην Αγγλία που στόχο έχει να απαντήσει πολλές ερωτήσεις γύρω από το γυναικείο ποδόσφαιρο και τις απαιτήσεις του».

10. Πόσο σωστά, είναι εύκολο ή δύσκολο, για ένα άνδρα γυμναστή να… εμπεδώσει σε γυναίκες διάφορες ασκήσεις στην προετοιμασία ομάδας;

Σίγουρα υπάρχουν αρκετές διαφορές μεταξύ ενός άνδρα ποδοσφαιριστή και μίας γυναίκας ποδοσφαιρίστριας, αλλά όχι στο τομέα της αντίληψης μιας άσκησης. Δεν πιστεύω ότι είναι γενικά πιο δύσκολο ή εύκολο το να εμπεδώσει κανείς διάφορες ασκήσεις σε μια ομάδα γυναικών. Το επίπεδο αντίληψης ενός άνδρα και μίας γυναίκας δεν διαφέρουν.  Ο τρόπος με τον οποίο ο γυμναστής παρουσιάζει και εξηγεί μια άσκηση είναι αυτό που μπορεί να διαφέρει.

Αν ένας γυμναστής χρησιμοποιεί μεγάλες επιστημονικές λέξεις, οι οποίες σε ένα απλό αθλητή μοιάζουν ως μια ξένη γλώσσα, για να εξηγήσει μια απλή άσκηση, τότε ο αθλητής δεν θα εμπεδώσει το τι χεριάζεται να κάνει. Προσωπικά πιστεύω ότι δεν έχει σημασία αν ο αθλητής είναι γυναίκα ή άνδρας.  Αν ένας γυμναστής δεν μπορεί να εξηγήσει μια άσκηση με απλές λέξεις, τότε κάνει λάθος την δουλειά του.

Εγώ στις ομάδες που έχω δουλέψει, είτε ανδρών ή γυναικών, προσπαθώ πάντοτε να χρησιμοποιώ τις πιο απλές λέξεις για να εξηγήσω τις ασκήσεις μου. Θεωρώ ότι αν δεν μπορώ να εξηγήσω μια άσκησή σε ένα άτομο χωρίς πολλές γνώσεις στο χώρο της γυμναστικής, έτσι ώστε να την καταλάβει, τότε σίγουρα εγώ ο ίδιος δεν έχω καταλάβει τελείως το τι ζητάω από τον αθλητή μου να κάνει. Προσωπικά θα ήθελα να παρακαλέσω τους γυμναστές που εργάζονται σε γυναικείες ομάδες να κατανοήσουν ότι αν μια αθλήτρια δεν κατανοήσει μια άσκηση, αυτό δεν σημαίνει ότι το πρόβλημα είναι αυτή αλλά πολύ πιθανόν εμείς οι ίδιοι οι γυμναστές.

Επίσης θα ήθελα να τονίσω ότι αν και δεν υπάρχουν διαφορές στο επίπεδο κατανόησης μιας άσκησης, υπάρχουν σίγουρα κάποιες διαφορές στη φυσιολογία και βιομηχανική, όπως στα επίπεδα διάφορων ορμονών αλλά και μέρη του σκελετού. Πιστεύω ο κάθε γυμναστής που δουλεύει με γυναίκες αθλητές πρέπει να γνωρίζει και να κατανοεί αυτές τις διαφορές έτσι ώστε να μπορεί να βοηθήσει τις αθλήτριες του στο έπακρο».

11. Ένα τελευταίο μήνυμα;

«Ως ένα τελευταίο μήνυμα θα ήθελα να παροτρύνω κάθε Κύπρια που αγαπά το ποδόσφαιρο, και που λανθασμένα μπορεί να έχει ακούσει ότι το ποδόσφαιρο είναι μόνο για άνδρες, να συνεχίσει να κυνηγά τα όνειρα της και να λαμβάνει μέρος στο άθλημα που αγαπά»

Τσιακλής: «Περάσαμε στον τελικό με δύσκολο τρόπο – Να μας χαμογελάσει η τύχη…»

Ο προπονητής της Λευκοθέας Λατσιών, Στέλιος Τσιακλής, μίλησε το...

Πρωταγωνίστριες της πρόκρισης

Μαρινέλλα Παναγιώτου και Ειρήνη Μιχαήλ ποζάρουν στον φακό του...

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ από το Λευκοθέα – Άρης

Για τον επαναληπτικό αγώνα της ημιτελικής φάσης του κυπέλλου,...

(ΒΙΝΤΕΟ) Τα γκολ από το Λευκοθέα – Άρης

Για την ημιτελική φάση του Κυπέλλου Γυναικών, η Λευκοθέα...

Τι έγινε στη σύσκεψη στην ΚΟΠ για τον τελικό κυπέλλου

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία της ΚΟΠ στην παρουσία του Γενικού...

Στην Περιστερώνα ο τελικός του Κυπέλλου Γυναικών

Απόλλων Ladies και Λευκοθέα Λατσιών θα διεκδικήσουν το τρόπαιο...

Μαρινέλλα Παναγιώτου: «Αφιερωμένο στην πρόεδρο μας το γκολ, θέλουμε να της χαρίσουμε το τρόπαιο»

Διαβάστε τις δηλώσεις της Μαρινέλλας Παναγιώτου, στη κάμερα της...

Στέλιος Τσιακλής: «Είναι απίστευτες οι παίκτριες μου, ελπίζω να το πάρουμε»

Διαβάστε τις δηλώσεις του προπονητή της Λευκοθέας, Στέλιου Τσιακλή,...

Γιατί δεν είχε εκπρόσωπο της μιας ομάδας στη σύσκεψη στην ΚΟΠ για τον τελικό κυπέλλου…

Τη Δευτέρα (22.04) έγινε στα γραφεία της ΚΟΠ η σύσκεψη για τον τελικό κυπέλλου γυναικών της σεζόν 2023-2024. Διαβάστε: Τι έγινε στη σύσκεψη στην ΚΟΠ για...

Απόλλων Ladies – Λευκοθέα: Η έβδομη φορά που θα κοντραριστούν στον τελικό κυπέλλου (φώτος)

Απόλλων Ladies και Λευκοθέα Λατσιών αναμετρήθηκαν άλλες έξι φορές στον τελικό του Κυπέλλου Γυναικών, με την ομάδα της Λεμεσού να κερδίσει και τις έξι...

Ζητά την άμεση παραίτηση του Φοίβου Βάκη – «Αντί να στηρίζει βρίσκεται απέναντι στην ομάδα που υποτίθεται εκπροσωπεί» (ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ)

Με δελτίο τύπου, η Απόλλων Ladies, ζητά την παραίτηση του Φοίβου Βάκη από την ΚΟΠ ως εκπρόσωπος του Σωματείου του Απόλλωνα. Αναλυτικά: Το Δ.Σ. της Apollon...

Αυτό το κύπελλο ποια ομάδα θα το πάρει; / Η λίστα με τις κυπελλούχες ομάδες

Διεξάγεται την Παρασκευή 26 Απριλίου ο τελικός Κυπέλλου Γυναικών της περιόδου 2023 - 2024. Ο αγώνας θα διεξαχθεί στο Στάδιο Κατωκοπιά - Επιστροφή «Γλαύκος...

Τσιακλής: «Περάσαμε στον τελικό με δύσκολο τρόπο – Να μας χαμογελάσει η τύχη…»

Ο προπονητής της Λευκοθέας Λατσιών, Στέλιος Τσιακλής, μίλησε το μεσημέρι της Τρίτης (23.04) στον Super Sport FM και στον Μάκη Νικολάου. Αναλυτικά όσα ειπώθηκαν: Για την...

Πρωταγωνίστριες της πρόκρισης

Μαρινέλλα Παναγιώτου και Ειρήνη Μιχαήλ ποζάρουν στον φακό του Ginekio.com μετά την πανηγυρική πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου Γυναικών. Η Μαρινέλλα άνοιξε τον δρόμο προς...

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ από το Λευκοθέα – Άρης

Για τον επαναληπτικό αγώνα της ημιτελικής φάσης του κυπέλλου, η Λευκοθέα επικράτησε του Άρη με 4-2. Το GINEKIO ήταν στο γήπεδο και σας παρουσιάζει φωτορεπορτάζ...

(ΒΙΝΤΕΟ) Τα γκολ από το Λευκοθέα – Άρης

Για την ημιτελική φάση του Κυπέλλου Γυναικών, η Λευκοθέα κέρδισε τον Άρη με σκορ 4-2 στην ημίωρη παράταση. Δείτε βίντεο από την μετάδοση της Cytavision: https://youtu.be/besdCBG1p68

Τι έγινε στη σύσκεψη στην ΚΟΠ για τον τελικό κυπέλλου

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία της ΚΟΠ στην παρουσία του Γενικού Διευθυντή της Ομοσπονδίας Ανθούλη Μυλωνά, η σύσκεψη για οργανωτικά θέματα που αφορούν τον τελικό Κυπέλλου...

Στην Περιστερώνα ο τελικός του Κυπέλλου Γυναικών

Απόλλων Ladies και Λευκοθέα Λατσιών θα διεκδικήσουν το τρόπαιο του Κυπέλλου αγωνιστικής περιόδου 2023 - 2024. Η πρωταθλήτρια ομάδα Απόλλων Ladies επικράτησε εκτός έδρας με...

ΚΥΡΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ