ΤΣΟΛΑΚΗΣ στο GINEKIO: «Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε όλοι είναι ότι… / Η Εθνική είναι ο καθρέφτης»

Ο προπονητής της Εθνικής Γυναικών, Άγγελος Τσολάκης παραχώρησε μια μεγάλη συνέντευξη στο GINEKIO όπου αναφέρθηκε στην Εθνική μας ομάδα, στο γυναικείο ποδόσφαιρο γενικότερα αλλά και σε άλλα πολλά.

Σήμερα φιλοξενούμε το πρώτο μέρος της συνέντευξης του στην ιστοσελίδα μας σε σχέση με την Εθνική Γυναικών.

Αναλυτικά:

-Τι ήταν αυτό που σας έκανε να ασχοληθείτε με το γυναικείο ποδόσφαιρο προ ετών αναλαμβάνοντας τη σκυτάλη της τεχνικής ηγεσίας της Απόλλων Ladies;

«Ήταν μια πρόκληση. Έβλεπα γυναικείο ποδόσφαιρο, είχα μια επαφή και ήρθε μια ευκαιρία τότε, με προσέγγισε ο πρόεδρος και ανέλαβα. Το είδα σαν μια πρόκληση, ήταν μια πολύ καλή εμπειρία η πρώτη μου χρονιά. Είχαμε μια πολύ καλή πορεία με τον Απόλλωνα. Κατακτήσαμε πρωτάθλημα, κύπελλο και το σημαδιακό ήταν ότι αγωνίζονταν πάρα πολλές Κύπριες. Θυμάμαι στον τελικό κυπέλλου αγωνίζονταν μόνο Κύπριες παίκτριες απέναντι στη Λευκοθέα. Μετά αποχώρησα ασχολήθηκα ξανά με τα αγόρια με διάφορες ηλικίες, κατέληξα για δύο χρόνια στην Εθνική U14 και με προτροπή του Σάββα Κωνσταντίνου μου ζητήθηκε να αναλάβω την Εθνική Γυναικών και μετά χαράς δέχτηκα».

-Πως είναι για έναν Κύπριο κόουτς να προπονεί γυναίκες;  Σίγουρα, κάποιες διαφορές θα υπάρχουν, από το να είσαι προπονητής ανδρικής ομάδας σε σχέση με το να είσαι στον πάγκο γυναικείας ομάδας…

«Σίγουρα υπάρχουν διαφορές. Ουσιαστικά ο τρόπος προσέγγισης ίσως να είναι διαφορετικός, παρόλο που εγώ προσωπικά στα όσα χρόνια ασχολούμαι με το γυναικείο ποδόσφαιρο και τις κοπέλες οφείλω να ομολογήσω ότι δεν αντιμετώπισα μέχρι στιγμής κανένα πρόβλημα πειθαρχίας. Αντιθέτως μπορώ να πω ότι οι κοπέλες είναι πιο πειθαρχημένες, πιο σωστές από ότι ίσως αγόρια. Έτσι τουλάχιστον το αντιμετωπίζω εγώ. Σίγουρα όμως οι κοπέλες θέλουν την δική τους προσέγγιση, να βρεις το κουμπί τους, πρέπει να είσαι διακριτικός.

Όπως το βίωσα εγώ σαν προπονητής δεν είχα ποτέ μου κανένα πρόβλημα προσέγγισης και είμαι πολύ ευχαριστημένος γιατί έχω μια εξαιρετική σχέση με όλες τις παίκτριες μου. Θεωρώ ότι αυτό βγήκε μέσα από ειλικρίνεια, με το να προσπαθείς να είσαι πάντα σωστός και δίκαιος, πάντα μέσα από την δική σου κρίση φυσικά, αλλά όταν είσαι προπονητής έτσι είναι. Πρέπει να είσαι αληθινός και νομίζω ότι τα άλλα έρχονται μόνα τους».

-Επί προσωπικού επιπέδου μετά την παρουσία σας στον πάγκο της Απόλλων Ladies, είστε πλέον στον πάγκο της Εθνικής Γυναικών.  Πως σας βρίσκει η δουλειά που γίνεται εκεί;

«Νομίζω ότι η αναβάθμιση του γυναικείου ποδοσφαίρου στην Κύπρο έχει ήδη πάρει το δρόμο της. Πλέον το γυναικείο ποδόσφαιρο από τη φετινή περίοδο αγωνίζεται στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Είναι κάτι το οποίο όταν ήρθα να αναλάβω την Εθνική το είχα συζητήσει με τον Σάββα Κωνσταντίνου και μου είχε υποσχεθεί ότι όντως θα γίνει και πράγματι έγινε. Θεωρώ ότι παρόλο που υπάρχει μια μεγάλη διαφορά δυναμικότητας από τις άλλες ομάδες έπρεπε να ξεκινήσουμε διότι αν δεν ξεκινήσεις από κάπου δεν μπορείς να βελτιωθείς και να έχεις απαιτήσεις. Θεωρώ ότι αν και στον όμιλο μας είμαστε η πιο αδύναμη ομάδα, η πρωτάρα Εθνική Γυναικών που συμμετέχει, θεωρώ ότι οι εμπειρίες που βιώνουν οι παίκτριες μας θα μας βοηθήσουν αφάνταστα τα επόμενα χρόνια. Βλέπουμε ότι υπάρχει ένας αναβρασμός στο γυναικείο ποδόσφαιρο γενικά, αλλά και σαν Ομοσπονδία υπάρχει η βούληση και η θέληση να αλλάξουν αρκετά πράγματα».

-Ποιες κινήσεις έγιναν μέχρι στιγμής;

«Ήδη κάποια πράγματα έχουν αρχίσει να υλοποιούνται όπως για παράδειγμα, για πρώτη φορά έχουμε χορηγό για το γυναικείο ποδόσφαιρο όπως είναι η DIMCO την οποία πραγματικά ευχαριστούμε ιδιαίτερα που είναι δίπλα μας. Σιγά σιγά αλλάζουν αρκετά και στο θέμα με το μισθολόγιο των κοριτσιών και σε θέμα επαγγελματισμού. Όλα δουλεύουν πολύ σωστά στην Εθνική θεωρώ, έχουμε το τιμ μας, ότι χρειάζονται οι κοπέλες όταν είμαστε μαζί το έχουν. Έχουμε διατροφολόγο, έχουμε ψυχολόγο μαζί μας. Εννοώ ότι πλέον υπάρχουν όλα τα απαραίτητα. Σίγουρα υπάρχει πολύ μεγάλο περιθώριο βελτίωσης όμως έχουν γίνει πολλά βήματα μπροστά. Έχουμε την U19, υπάρχει στα πρόθυρα η δημιουργία της U17.

Αντιλαμβάνεστε ότι πλέον πρέπει να πάμε στις νεαρές ηλικίες αν θέλουμε να αναπτύξουμε το ποδόσφαιρο με ένα πλάνο 5ετές. Να φέρουμε περισσότερα κορίτσια στο γήπεδο, αυτός είναι ο μεγάλος στόχος. Νομίζω έχουν ξεκινήσει και οι ομάδες τώρα, βλέπουμε πολλές συνεργασίες μετά τον κανονισμό που ήθελε τις ομάδες από το 2020-21 να έχουν γυναικεία ομάδα σε όλες τις ηλικίες. Υπάρχουν συνεργασίες, ευελπιστούμε οι ομάδες μας της πρώτης κατηγορίας και όχι μόνο να επενδύσουν στο γυναικείο ποδόσφαιρο ένα μέρος, και ήδη βλέπουμε να υλοποιείται από αρκετές ομάδες και έτσι είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον»

-Μπορείτε να μας πείτε συγκεκριμένα κάποια πράγματα που έχουν αλλάξει όσο αφορά τις παίκτριες της Εθνικής;

«Σίγουρα έχουμε αλλάξει πολλά όσο αφορά τις παίκτριες της Εθνικής και μισθολογικά. Έχουν συμφωνηθεί καινούρια δεδομένα πλέον. Οι παίκτριες μας θα πληρώνονται και σε κάθε προπόνηση άρα δεν αφήνουν την δουλειά τους για να έρχονται στην προπόνηση χωρίς να παίρνουν κάτι πλέον. Ήταν λάθος αυτό που υπήρχε προηγουμένως οφείλω να το ομολογήσω. Πλέον όταν θα έρθουν προπόνηση με την Εθνική θα αμειφθούν.

Κάναμε μια αρχή, δεν είναι το ίδιο με τους άντρες και αυτό που πρέπει να καταλάβουμε όλοι είναι ότι δεν μπορεί να είναι το ίδιο αυτή τη στιγμή. Μπορεί στο μέλλον να είναι, αλλά θα πρέπει και εμείς σαν προπονητές που ασχολούμαστε με το γυναικείο και οι ίδιες οι παίκτριες να θεωρήσουν ότι είναι επαγγελματίες, να το κυνηγήσουν. Να προπονηθούν και δύο και τρεις φορές την ημέρα αν είναι δυνατόν. Να αρχίσουμε να συμπεριφερόμαστε και εμείς σαν επαγγελματίες και είμαι σίγουρος ότι με αργά και σταθερά βήματα θα υπάρξει ακόμη πολύ περισσότερη βελτίωση.

Θεωρώ ότι το μέλλον στο ποδόσφαιρο είναι το γυναικείο και όχι μόνο στην Κύπρο. Βλέπουμε τι γίνεται στην Ευρώπη, μιλάμε για φοβερά ποσά που επενδύονται και δεν μπορεί να μην επηρεάσει και την Κύπρο. Ήδη κάποιες αλλαγές έγιναν, θεωρώ ότι θα γίνουν και άλλες. Θέλει υπομονή, δουλειά και να αποδεικνύουμε κάθε φορά ότι το γυναικείο ποδόσφαιρο υπάρχει. Κυρίως μέσω της Εθνικής γιατί θεωρώ ότι η Εθνική ομάδα είναι ο καθρέφτης της κάθε χώρας. Θέλουμε να παρουσιαζόμαστε παιχνίδι με παιχνίδι καλύτεροι για να αντιπροσωπεύουμε την χώρα μας όσο καλύτερα και πιο σωστά γίνεται».

-Υπό κανονικές συνθήκες θα είχε παιχνίδια η Εθνική μας αυτό το μήνα ωστόσο σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από πλευράς ΟΥΕΦΑ, τα ματς με Σκωτία και Φινλανδία αναβλήθηκαν και θα γίνουν τον Φεβρουάριο. Μια κουβέντα γι’ αυτό;

«Ναι, δυστυχώς έτσι είναι οι εξελίξεις. Μεταφέρθηκε το πρόγραμμα για τον Φεβρουάριο και αναμένουμε να δούμε πότε ακριβώς θα γίνουν τα παιχνίδια. Αναγκαστικά προσαρμοζόμαστε και εμείς με αυτά τα δεδομένα που έχουμε μπροστά μας».

 -Υπάρχει η προοπτική να Κυπροποιηθούν κάποιες ξένες παίκτριες για να βοηθήσουν την Εθνική στις υποχρεώσεις της;

«Καλή ερώτηση. Να επισημάνω ότι σε όλες τις χώρες του κόσμου αυτό γίνεται. Έχει γίνει και στην Εθνική Ανδρών και πόσο μάλλον στην Εθνική Γυναικών που οι επιλογές μας είναι περιορισμένες. Η Αλβανία για παράδειγμα όταν ήρθε να παίξει μαζί μας είχε 3-4 παίκτριες που ήταν άλλων χωρών και είχαν πάρει υπηκοότητα. Εμείς το τι έχουμε κάνει, έχουμε καταφέρει να Κυπροποιήσουμε την Κριστίνα Φρέντα.

Είναι μια εξαιρετική παίκτρια που βρίσκεται εδώ και αρκετά χρόνια στην Κύπρο, έχει παντρευτεί εδώ και έτσι με τη βοήθεια της Ομοσπονδίας αλλά και της Κυβέρνησης καταφέραμε να την Κυπροποιήσουμε και θα την έχουμε στην διάθεση μας στα επόμενα παιχνίδια της Εθνικής.

Είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα για εμάς, δεδομένου και του επιθετικού προβλήματος που είχαμε και με τον τραυματισμό της Άντρης Βιολάρη, η οποία έχει κάνει χιαστούς και επανέρχεται και αυτή σιγά σιγά. Γενικά θεωρώ ότι η Φρέντα είναι μια παίκτρια που θα βοηθήσει αφάνταστα, να ανέβει το επίπεδο μας στην Εθνική.

Δεν έχουμε κάτι άλλο υπόψη μας. Δεν είναι πρόθεση μας να γεμίσουμε την Εθνική μας με ξένες παίκτριες για να είμαι ειλικρινής, όμως περιπτώσεις όπως της Φρέντα που είναι 26 ετών, πρώτη σκόρερ στο Κυπριακό πρωτάθλημα και όχι μόνο, έπαιξε σε ψηλό επίπεδο, ήταν και τώρα στην Glasgow με υποσχετική από τον Απόλλωνα και επέστρεψε, αν έχουμε τέτοιες περιπτώσεις που θα μας κάνουν την διαφορά ναι θα το ψάξουμε. Στο παρόν στάδιο δεν υπάρχει κάτι άλλο».

-Άρα την Φρέντα να περιμένουμε να την δούμε σε κλήση της Εθνικής σύντομα:

«Ναι βεβαίως θα είναι στη διάθεση μας και στην επόμενη κλήση».

Τσιακλής: «Περάσαμε στον τελικό με δύσκολο τρόπο – Να μας χαμογελάσει η τύχη…»

Ο προπονητής της Λευκοθέας Λατσιών, Στέλιος Τσιακλής, μίλησε το...

Πρωταγωνίστριες της πρόκρισης

Μαρινέλλα Παναγιώτου και Ειρήνη Μιχαήλ ποζάρουν στον φακό του...

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ από το Λευκοθέα – Άρης

Για τον επαναληπτικό αγώνα της ημιτελικής φάσης του κυπέλλου,...

(ΒΙΝΤΕΟ) Τα γκολ από το Λευκοθέα – Άρης

Για την ημιτελική φάση του Κυπέλλου Γυναικών, η Λευκοθέα...

Τι έγινε στη σύσκεψη στην ΚΟΠ για τον τελικό κυπέλλου

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία της ΚΟΠ στην παρουσία του Γενικού...

Στην Περιστερώνα ο τελικός του Κυπέλλου Γυναικών

Απόλλων Ladies και Λευκοθέα Λατσιών θα διεκδικήσουν το τρόπαιο...

Μαρινέλλα Παναγιώτου: «Αφιερωμένο στην πρόεδρο μας το γκολ, θέλουμε να της χαρίσουμε το τρόπαιο»

Διαβάστε τις δηλώσεις της Μαρινέλλας Παναγιώτου, στη κάμερα της...

Στέλιος Τσιακλής: «Είναι απίστευτες οι παίκτριες μου, ελπίζω να το πάρουμε»

Διαβάστε τις δηλώσεις του προπονητή της Λευκοθέας, Στέλιου Τσιακλή,...

Γιατί δεν είχε εκπρόσωπο της μιας ομάδας στη σύσκεψη στην ΚΟΠ για τον τελικό κυπέλλου…

Τη Δευτέρα (22.04) έγινε στα γραφεία της ΚΟΠ η σύσκεψη για τον τελικό κυπέλλου γυναικών της σεζόν 2023-2024. Διαβάστε: Τι έγινε στη σύσκεψη στην ΚΟΠ για...

Απόλλων Ladies – Λευκοθέα: Η έβδομη φορά που θα κοντραριστούν στον τελικό κυπέλλου (φώτος)

Απόλλων Ladies και Λευκοθέα Λατσιών αναμετρήθηκαν άλλες έξι φορές στον τελικό του Κυπέλλου Γυναικών, με την ομάδα της Λεμεσού να κερδίσει και τις έξι...

Ζητά την άμεση παραίτηση του Φοίβου Βάκη – «Αντί να στηρίζει βρίσκεται απέναντι στην ομάδα που υποτίθεται εκπροσωπεί» (ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ)

Με δελτίο τύπου, η Απόλλων Ladies, ζητά την παραίτηση του Φοίβου Βάκη από την ΚΟΠ ως εκπρόσωπος του Σωματείου του Απόλλωνα. Αναλυτικά: Το Δ.Σ. της Apollon...

Αυτό το κύπελλο ποια ομάδα θα το πάρει; / Η λίστα με τις κυπελλούχες ομάδες

Διεξάγεται την Παρασκευή 26 Απριλίου ο τελικός Κυπέλλου Γυναικών της περιόδου 2023 - 2024. Ο αγώνας θα διεξαχθεί στο Στάδιο Κατωκοπιά - Επιστροφή «Γλαύκος...

Τσιακλής: «Περάσαμε στον τελικό με δύσκολο τρόπο – Να μας χαμογελάσει η τύχη…»

Ο προπονητής της Λευκοθέας Λατσιών, Στέλιος Τσιακλής, μίλησε το μεσημέρι της Τρίτης (23.04) στον Super Sport FM και στον Μάκη Νικολάου. Αναλυτικά όσα ειπώθηκαν: Για την...

Πρωταγωνίστριες της πρόκρισης

Μαρινέλλα Παναγιώτου και Ειρήνη Μιχαήλ ποζάρουν στον φακό του Ginekio.com μετά την πανηγυρική πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου Γυναικών. Η Μαρινέλλα άνοιξε τον δρόμο προς...

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ από το Λευκοθέα – Άρης

Για τον επαναληπτικό αγώνα της ημιτελικής φάσης του κυπέλλου, η Λευκοθέα επικράτησε του Άρη με 4-2. Το GINEKIO ήταν στο γήπεδο και σας παρουσιάζει φωτορεπορτάζ...

(ΒΙΝΤΕΟ) Τα γκολ από το Λευκοθέα – Άρης

Για την ημιτελική φάση του Κυπέλλου Γυναικών, η Λευκοθέα κέρδισε τον Άρη με σκορ 4-2 στην ημίωρη παράταση. Δείτε βίντεο από την μετάδοση της Cytavision: https://youtu.be/besdCBG1p68

Τι έγινε στη σύσκεψη στην ΚΟΠ για τον τελικό κυπέλλου

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία της ΚΟΠ στην παρουσία του Γενικού Διευθυντή της Ομοσπονδίας Ανθούλη Μυλωνά, η σύσκεψη για οργανωτικά θέματα που αφορούν τον τελικό Κυπέλλου...

Στην Περιστερώνα ο τελικός του Κυπέλλου Γυναικών

Απόλλων Ladies και Λευκοθέα Λατσιών θα διεκδικήσουν το τρόπαιο του Κυπέλλου αγωνιστικής περιόδου 2023 - 2024. Η πρωταθλήτρια ομάδα Απόλλων Ladies επικράτησε εκτός έδρας με...

ΚΥΡΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ