Από το φλαμένκο, παγκόσμια πρωταθλήτρια: Η ιστορία της Όλγα Καρμόνα

Ως μικρό κορίτσι στη Σεβίλλη, η Όλγα Καρμόνα δοκίμασε τα πάντα. Τα πάντα εκτός από το ποδόσφαιρο. Οι γονείς της την έγραψαν σε μαθήματα κολύμβησης, τένις, ακόμη και χορού φλαμένκο. Αλλά είχε μόνο μια εμμονή: να παίξει μπάλα. Τώρα, στα 23 της, είναι είδωλο για τα κορίτσια σε όλο τον κόσμο και η τραγική πρωταγωνίστρια ενός παραμυθιού…

Συνήθιζε να βλέπει τα αδέλφια της να παίζουν ποδόσφαιρο. Ο Φραν και ο Τομάς μπορούσαν να φορούν εξάταπα και να τρέχουν με την μπάλα στο γρασίδι. Εκείνη δεν μπορούσε να συμμετάσχει. Ο σπόρος της αγάπης για το όμορφο άθλημα όμως τρύπωσε μέσα της και ξεκίνησε να μεγαλώνει. Κολλούσε με τα αδέρφια της τα αυτοκόλλητα των παικτών της La Liga στο άλμπουμ της. Στα έβδομα γενέθλιά της, οι γονείς της ενέδωσαν και της επέτρεψαν να παρακολουθήσει μια προπόνηση, προς ανακούφιση ολόκληρου του ισπανικού έθνους 16 χρόνια αργότερα.

Βλέποντάς την να οργώνει την αριστερή πτέρυγα της «ρόχα» την Κυριακή, προτού σουτάρει με ακρίβεια νικώντας την Ερπς της Αγγλίας, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι η Όλγα Καρμόνα πάλευε για μερικά λεπτά συμμετοχής στην ομάδα Νέων. Ο γιος του προπονητή έπαιζε στη θέση της και εκείνη δεν μπορούσε να πατήσει χορτάρι.

Στην κορυφαία στιγμή της καριέρας της, σχεδόν 12.000 μίλια μακριά, από την σχολική ομάδα που διεκδικούσε μια θέση στο ρόστερ της, η Όλγα Καρμόνα μπήκε σε ένα κλειστό κλαμπ Ισπανών παικτών. Σκόραρε σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου. Μόνο ένας το έχει καταφέρει για τη χώρα. Ο Αντρές Ινιέστα. Με τον θρύλο της Μπαρτσελόνα να σπεύδει να την συγχαρεί διαδικτυακά μετά το τέλος του θριάμβου.

Την ώρα που υπέγραφε την ιστορική νίκη της Ισπανίας ομως, ακόμα και αν εκείνη τη στιγμή δεν το γνώριζε, θα λάμβανε λίγο αργότερα τραγικά νέα. Λίγα λεπτά μετά το τελευταίο σφύριγμα, λίγο αφότου παρέλαβε το βραβείο της ως MVP του τελικού, η Όλγα πληροφορήθηκε ότι ο πατέρας της είχε φύγει από τη ζωή πριν από την έναρξη του αγώνα. Η οικογένειά της είχε επιλέξει να περιμένει μέχρι το τελικό σφύριγμα για να μοιραστεί τα νέα, γνωρίζοντας την απίστευτη πίεση που ήδη θα ασκούσε στον εαυτό της.

«Χωρίς να το ξέρω, είχα ήδη το αστέρι μου πριν ξεκινήσει το παιχνίδι. Ξέρω ότι μου έδωσες τη δύναμη να πετύχω κάτι μοναδικό. Ξέρω ότι με παρακολουθούσες απόψε και ότι είσαι περήφανος για μένα. Αναπαύσου εν ειρήνη, μπαμπά», έγραψε αργότερα η σταρ της Εθνικής Ισπανίας σε μια συγκινητική ανάρτηση στο twitter νωρίς το πρωί της Δευτέρας (21/08).

Το απίστευτο παιχνίδι της μοίρας με την αφιέρωση στην «Merchi»
Με αυτή την εκ των υστέρων γνώση, υπάρχει μια τραγική ειρωνεία στην πιο αξιομνημόνευτη στιγμή της καριέρας της, καθώς όταν πανηγύρισε το πιο σπουδαίο γκολ στην καριέρα της, σηκώνοντας τη φανέλα της για να δείξει ένα μήνυμα από κάτω είδαμε να αχνοφαίνεται ένα γυναικείο όνομα.

“Merchi” έγραφαν αχνά γράμματα, γραμμένα με μαύρο μελάνι με το δικό της γραφικό χαρακτήρα. «Πριν από λίγες μέρες, η μητέρα μιας από τις καλύτερες φίλες μου έφυγε από τη ζωή» εξήγησε μετά τον αγώνα. «Ήταν δύσκολες μέρες, όντας στην άλλη άκρη του κόσμου, και ο μόνος τρόπος για να είμαι κοντά στην οικογένεια ήταν να της αφιερώσω τη νίκη, ή στην προκειμένη περίπτωση, το γκολ».

Η Καρμόνα είναι απίστευτα κοντά και στη δική της οικογένεια. Μοιράζεται ένα τατουάζ με τη μητέρα της με αφορμή την αναχώρησή της από το σπίτι τους με προορισμό τη Μαδρίτη προκειμένου να ενταχθεί στη Ρεάλ το 2020.Μια φωτογραφία της με την οικογένειά της υπάρχει στα προστατευτικά της κνήμης, τα οποία σκέφτηκε για λίγο να αλλάξει πριν από το τουρνουά στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. «Είμαι λίγο προληπτική και πάντα μου έφερναν τύχη», εξήγησε όταν αιτιολόγησε την απόφασή της να τα κρατήσει στη διοργάνωση. Στο Σίδνεϊ, η Καρμόνα συνοδευόταν από τη μητέρα της και έναν από τους αδελφούς της, οι οποίοι πέταξαν μαζί την Παρασκευή, και δεν περίμεναν ότι θα έβλεπαν την κόρη και αδελφή τους να μπαίνει στα βιβλία της ιστορίας.

Μέσα στην πλημμύρα συναισθημάτων που και οι ίδιοι βίωσαν, ίσως και να ξέχασαν την υπόσχεσή της πριν από το τουρνουά ότι η σούπερ σταρ θα αγόραζε στη μητέρα της ένα καινούργιο αυτοκίνητο αν η Ισπανία κέρδιζε το Παγκόσμιο Κύπελλο. Θα μάθουμε τις επόμενες ημέρες…

Η αρχή του ταξιδιού
Η Καρμόνα έκανε το ντεμπούτο της στη Σεβίλλη στη δεύτερη κατηγορία του ποδοσφαίρου γυναικών στην Ισπανία σε ηλικία μόλις 15 ετών. Έγινε το αστέρι της ομάδας της γενέτειράς της, βοηθώντας την στην άνοδο στην πρώτη της σεζόν και στη συνέχεια έβαλε τα θεμέλια για να έχει η Σεβίλλη τακτική παρουσία στη Liga F. Ο ρόλος της άλλαξε, προσαρμοζόμενη από αριστερή εξτρέμ, σε ακραία αμυντική και τελικά σε αμυντικό.

Το 2020, μετακόμισε από τη Σεβίλλη στην ισπανική πρωτεύουσα. Θα μοιραζόταν ένα διαμέρισμα με την Τερέ Αμπελέιρα, μια από τις συμπαίκτριές της σε σύλλογο και εθνική ομάδα. Η Αμπελέιρα είναι μόλις έξι μήνες μεγαλύτερή της και πέρασε μια παρόμοια εμπειρία, μετακομίζοντας από την άλλη άκρη της Ισπανίας, τη βορειοδυτική πόλη Ποντεβέντρα, την ίδια εποχή με την Καρμόνα. « Με βοήθησε πολύ, ωρίμασα ως ποδοσφαιρίστρια και ως άνθρωπος» έχει δηλώσει η 23χρονη αμυντικός σε συνέντευξή της στην Diario AS.

Η μετακόμιση από τη Σεβίλλη στη Μαδρίτη ήρθε αμέσως μετά τον τερματισμό των σκληρών περιορισμών αποκλεισμού της Ισπανίας λόγω του Covid-19. Οι περιορισμοί παρέμειναν σε ισχύ, συμπεριλαμβανομένων μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας και περιορισμών στα ταξίδια, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολη την προσαρμογή στη ζωή σε μια νέα ομάδα, σε μια νέα πόλη. «Υπήρχαν πάρα πολλές αλλαγές και έγιναν πολύ γρήγορα. Ξαφνικά οι άνθρωποι με σταμάτησαν στο δρόμο για να με βγάλουν φωτογραφίες ή να μου ζητήσουν αυτόγραφα, συν ότι ένιωσα την πίεση επειδή στη Ρεάλ Μαδρίτης παίζεις μόνο για να κερδίζεις», δήλωσε στην El País πριν ταξιδέψει για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας.

Ενώ μίλησε ανοιχτά και για την αξία της ψυχοθεραπείας. «Χρειαζόμουν εργαλεία για να μάθω πώς να διαχειρίζομαι τέτοιου είδους καταστάσεις. Είναι για να βελτιώνομαι σε όλα, και ως άνθρωπος, και η αλήθεια είναι ότι με βοήθησε πολύ. Το πόδι σου μπορεί να δουλεύει, αλλά αν το κεφάλι σου δεν δουλεύει… δεν έχει νόημα». Τρία χρόνια μετά, η η φροντίδα της ψυχικής της υγείας έχει αποδώσει. Η Καρμόνα είναι τρίτη στη λίστα με τις συμμετοχές όλων των εποχών της Ρεάλ Μαδρίτης και έχει διατελέσει αρχηγός τόσο του συλλόγου όσο και της χώρας της.

Θάρρος, ταλέντο και ψυχή
Τίποτα ήταν εύκολο για την Καρμόνα, ακόμη και στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Ακόμα και στην κορυφαία στιγμή της καριέρας της. Ξεκίνησε και στους τρεις αγώνες της Ισπανίας στη φάση των ομίλων, αλλά στη συνέχεια βρέθηκε στον πάγκο μετά την ήττα από την Ιαπωνία. Εκείνη η ήττα με 4-0, αποτέλεσε σημείο καμπής. Η συντριβή δεν θα μπορούσε να έρθει σε χειρότερη στιγμή.

Σε εκείνο το παιχνίδι, φορούσε για πρώτη φορά το περιβραχιόνιο του αρχηγού. Αυτό που υποτίθεται ότι θα ήταν μια αξέχαστη εμπειρία, το να είναι αρχηγός της χώρας της σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο, εξελίχθηκε πολύ άσχημα με την ίδια να αποσύρεται πρώτη για τον πάγκο από τον προπονητή της.

Για το επόμενο παιχνίδι, στη φάση των 16 απέναντι στην Ελβετία, αντικαταστάθηκε. Όμως όταν ρίχτηκε ξανά στη «μαχη» στον ημιτελικό με τη Σουηδία, άρπαξε την ευκαιρία και ξόρκισε το κακό. Αναδείχθηκε σε ηρωίδα του αγώνα με ένα δυνατό νικητήριο σουτ στο 89′ που έστειλε την ομάδα της στον πρώτο τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών στην ιστορία της!

Βέβαια δεν της είναι άγνωστες τέτοιες συνθήκες πίεσης. Ορίστηκε μία από τις τρεις αρχηγούς της Ρεάλ Μαδρίτης μόλις δύο χρόνια μετά την ένταξή της στον σύλλογο και παρά το γεγονός ότι ήταν μία από τις νεότερες παίκτριες της πρώτης ομάδας. Δεν υπήρξε καλύτερη επίδειξη της αυτοπεποίθησης και του θάρρους της από το παιχνίδι του Champions League με την Μπαρτσελόνα την περίοδο 2021/22. Με τη Ρεάλ Μαδρίτης στην πρώτη της σεζόν στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο μετά τη δημιουργία της, το 2019, η Καρμόνα σκόραρε στην πρώτη αναμέτρηση αυτού του Clásico στο Estadio Alfredo di Stéfano και ας ηττήθηκε η «βασίλισσα» με 3-1 από τη μετέπειτα φιναλίστ Μπάρτσα.

Στον επαναληπτικό αγώνα, μπροστά σε περισσότερους από 70.000 φιλάθλους στο Camp Nou, η Καρμόνα ήταν εκείνη που ανέβηκε για να εκτελέσει πέναλτι στο 16′, το οποίο θα έδινε στην ομάδα της μια ευκαιρία μάχης. Το μετέτρεψε με ψυχραιμία που δεν ταιριάζει στην ηλικία της σε γκολ αποδεικνύοντας ξανά τη στόφα νικήτριας και αρχηγού.

Η επιστροφή στην πατρίδα
Η Καρμόνα και σύσσωμη η ομάδα γυναικών της Ισπανίας θα προσγειωθούν στη Μαδρίτη και θα κατευθυνθούν σε μια ειδική γιορτή που διοργανώνεται για αυτές, τις πρωταθλήτριες κόσμου. Σε μια υπαίθρια αρένα με χωρητικότητα έως και 20.000 ατόμων, την ίδια που χρησιμοποιήθηκε για την ανδρική ομάδα μετά τη νίκη της το 2010.

Για την Όλγα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι μια συγκινητική βραδιά. Βγαίνοντας από το στάδιο το βράδυ της Κυριακής, εξέφρασε στα Μέσα τον ενθουσιασμό της για το ότι «θα γιορτάσουμε τη νίκη μας με όλη τη χώρα», έχοντας ήδη επίγνωση των τραγικών ειδήσεων που δεν είχαν ακόμη ανακοινωθεί στα μέσα ενημέρωσης που περίμεναν.

Μετά τους πανηγυρισμούς και την ένταση των συναισθημάτων θα μπορέσει να μείνει λίγο μόνη με τις σκέψεις τις. Να πάρει βαθιά ανάσα, στην εκπνοή να διώξει μακριά την πίκρα και τον πόνο. Η σεζόν πλησιάζει με γοργούς ρυθμούς για τη Ρεάλ Μαδρίτης, με την ίδια να καλείται να πρωταγωνιστήσει.

Η 23χρονη αμυντικός μαζί με τη ζωή μέσα στο χορτάρι, βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση του προπτυχιακού της προγράμματος σπουδών στις Επιστήμες Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, σπουδάζει στη Μαδρίτη και παρακολουθεί απογευματινά μαθήματα για να συνδυάσει το πρόγραμμα προπόνησης με τη ακαδημαϊκή ζωή.

Πηγή: gazzetta.gr

Απόλλων Ladies – Λευκοθέα: Η έβδομη φορά που θα κοντραριστούν στον τελικό κυπέλλου (φώτος)

Απόλλων Ladies και Λευκοθέα Λατσιών αναμετρήθηκαν άλλες έξι φορές...

Αυτό το κύπελλο ποια ομάδα θα το πάρει; / Η λίστα με τις κυπελλούχες ομάδες

Διεξάγεται την Παρασκευή 26 Απριλίου ο τελικός Κυπέλλου Γυναικών...

Τσιακλής: «Περάσαμε στον τελικό με δύσκολο τρόπο – Να μας χαμογελάσει η τύχη…»

Ο προπονητής της Λευκοθέας Λατσιών, Στέλιος Τσιακλής, μίλησε το...

Πρωταγωνίστριες της πρόκρισης

Μαρινέλλα Παναγιώτου και Ειρήνη Μιχαήλ ποζάρουν στον φακό του...

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ από το Λευκοθέα – Άρης

Για τον επαναληπτικό αγώνα της ημιτελικής φάσης του κυπέλλου,...

(ΒΙΝΤΕΟ) Τα γκολ από το Λευκοθέα – Άρης

Για την ημιτελική φάση του Κυπέλλου Γυναικών, η Λευκοθέα...

(ΦΩΤΟΣ-ΒΙΝΤΕΟ) Έξαλλοι πανηγυρισμοί για την κατάκτηση του Κυπέλλου Γυναικών

Η Απόλλων Ladies είναι η κυπελλούχος για τη φετινή ποδοσφαιρική περίοδο ολοκληρώνοντας έτσι το τρεμπλ στις εγχώριες διοργανώσεις. Μετά το τέλος του αγώνα, οι τρείς...

MVP του τελικού η Φρέντα: «Είναι κάτι το ξεχωριστό»

Η Κριστίνα Φρέντα αναδείχθηκε η MVP του τελικού κυπέλλου μετά τα δύο γκολ που πέτυχε, και βραβεύθηκε από την ΚΟΠ.  Η Κυπροποιημένη επιθετικός μίλησε στη...

Ειρήνη Μιχαήλ: «Εννοείται ότι κάποια στιγμή θα ήθελα εξωτερικό»

Διαβάστε τις δηλώσεις της Ειρήνης Μιχαήλ στη κάμερα της Cytavision: «Η αλήθεια ήταν μια πολύ ωραία εμπειρία, ήταν η πρώτη μου εμπειρία να παίξω σε...

Φιλίππα… παρέα με τη γιαγιά της: «Είμαστε πολύ χαρούμενες / Πολύ μεγάλη περηφάνια»

Με... παρεά τη γιαγιά της έκανε δηλώσεις στη κάμερα της Cytavision η Φιλίππα Σάββα. Η Φιλίππα από την πλευρά της είπε: «Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενες για...

Γιατί δεν είχε εκπρόσωπο της μιας ομάδας στη σύσκεψη στην ΚΟΠ για τον τελικό κυπέλλου…

Τη Δευτέρα (22.04) έγινε στα γραφεία της ΚΟΠ η σύσκεψη για τον τελικό κυπέλλου γυναικών της σεζόν 2023-2024. Διαβάστε: Τι έγινε στη σύσκεψη στην ΚΟΠ για...

Απόλλων Ladies – Λευκοθέα: Η έβδομη φορά που θα κοντραριστούν στον τελικό κυπέλλου (φώτος)

Απόλλων Ladies και Λευκοθέα Λατσιών αναμετρήθηκαν άλλες έξι φορές στον τελικό του Κυπέλλου Γυναικών, με την ομάδα της Λεμεσού να κερδίσει και τις έξι...

Ζητά την άμεση παραίτηση του Φοίβου Βάκη – «Αντί να στηρίζει βρίσκεται απέναντι στην ομάδα που υποτίθεται εκπροσωπεί» (ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ)

Με δελτίο τύπου, η Απόλλων Ladies, ζητά την παραίτηση του Φοίβου Βάκη από την ΚΟΠ ως εκπρόσωπος του Σωματείου του Απόλλωνα. Αναλυτικά: Το Δ.Σ. της Apollon...

Αυτό το κύπελλο ποια ομάδα θα το πάρει; / Η λίστα με τις κυπελλούχες ομάδες

Διεξάγεται την Παρασκευή 26 Απριλίου ο τελικός Κυπέλλου Γυναικών της περιόδου 2023 - 2024. Ο αγώνας θα διεξαχθεί στο Στάδιο Κατωκοπιά - Επιστροφή «Γλαύκος...

Τσιακλής: «Περάσαμε στον τελικό με δύσκολο τρόπο – Να μας χαμογελάσει η τύχη…»

Ο προπονητής της Λευκοθέας Λατσιών, Στέλιος Τσιακλής, μίλησε το μεσημέρι της Τρίτης (23.04) στον Super Sport FM και στον Μάκη Νικολάου. Αναλυτικά όσα ειπώθηκαν: Για την...

Πρωταγωνίστριες της πρόκρισης

Μαρινέλλα Παναγιώτου και Ειρήνη Μιχαήλ ποζάρουν στον φακό του Ginekio.com μετά την πανηγυρική πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου Γυναικών. Η Μαρινέλλα άνοιξε τον δρόμο προς...

ΚΥΡΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

MVP του τελικού η Φρέντα: «Είναι κάτι το ξεχωριστό»

Η Κριστίνα Φρέντα αναδείχθηκε η MVP του τελικού κυπέλλου...

Ειρήνη Μιχαήλ: «Εννοείται ότι κάποια στιγμή θα ήθελα εξωτερικό»

Διαβάστε τις δηλώσεις της Ειρήνης Μιχαήλ στη κάμερα της...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ