Μίεντεμα: Η θρυλική παίκτρια που παρολίγο να αποσυρθεί στα 18!

Η Βίβιαν Μίεντεμα βρίσκεται στην κορυφή του παιχνιδιού της.

Ανακηρύχθηκε Ποδοσφαιρίστρια της Χρονιάς του BBC για το 2021, το πάλεψε σκληρά για την κατάκτηση του τίτλου με την Άρσεναλ, και είναι έτοιμη να ηγηθεί της Ολλανδίας για την υπεράσπιση του ευρωπαϊκού στέμματος της αυτό το καλοκαίρι.

Υπήρχαν όμως στιγμές που τα πράγματα ήταν δύσκολα για την διεθνή επιθετικό.

Ήταν το 2015, λίγο μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο στον Καναδά. Η Μιέντεμα ήταν μόλις 18 ετών και το ταξίδι της Ολλανδίας είχε τελειώσει με την ήττα 2-1 από την Ιαπωνία στους «16».

«Ήταν η πιο δύσκολη στιγμή της καριέρας μου», λέει στο MOTDx.

“Ήμουν πολύ κοντά στο να αποσυρθώ. Όταν γύρισα σπίτι, είπα ότι δεν μπορούσα να το κάνω άλλο. Δεν μπορούσα να αντιμετωπίσω την πίεση, δεν μου άρεσε το ποδόσφαιρο και είπα στη μαμά μου “εγώ τελείωσα” Πήγαινα να παίξω για πλάκα πίσω στην Ολλανδία.”

Η δημιουργία ενός θρύλου

Μέχρι τότε, η Μιέντεμα έπαιζε στη Γερμανία με την Μπάγερν Μονάχου. Είχε μετακομίσει από την SC Heerenveen στην πατρίδα της ένα χρόνο νωρίτερα και, παρά το γεγονός ότι κέρδισε τον τίτλο του πρωταθλήματος στην πρώτη της σεζόν, παραδέχεται ότι ήταν έξω από τη ζώνη άνεσής της.

«Η Μπάγερν έμοιαζε σαν το σωστό βήμα μετά τη Χέρενφεν», λέει η Μιέντεμα, τώρα 25 ετών. «Δεν μιλούσα αγγλικά ή γερμανικά εκείνη την εποχή, οπότε ήταν δύσκολο, αλλά η κατάκτηση του τίτλου ήταν σπουδαία».

Αφού σχεδόν εγκατέλειψε, μια αλλαγή προοπτικής την έβαλε σε ένα νέο μονοπάτι.

«Η νοοτροπία μου άλλαξε», λέει. «Ένιωθα πολύ πιο ελεύθερη, ένιωθα πολύ πιο εντάξει με τον εαυτό μου και δεν άκουγα την πίεση του έξω κόσμου».

Η Μιέντεμα εντάχθηκε στην Άρσεναλ το 2017, τη χρονιά που έγινε πρωταθλήτρια Ευρώπης με την Ολλανδία.

Η θρυλική θέση στον σύλλογο -και γενικότερα στο γυναικείο ποδόσφαιρο- είναι ήδη εξασφαλισμένη. Βοήθησε την Άρσεναλ να κερδίσει τη WSL το 2019, είναι η πρώτη σκόρερ όλων των εποχών του πρωταθλήματος και αυτή τη σεζόν έγινε η πρώτη παίκτρια στην ιστορία της διοργάνωσης που κατέγραψε 100 συμμετοχές σε γκολ.

«Δεν υπήρχαν πολλά γυναικεία πρότυπα, οπότε ακολούθησα τους άντρες»

Από νεαρή ηλικία, η Μιέντεμα ευδοκιμούσε στις αντιξοότητες και στο να αποδείξει στους ανθρώπους ότι έκαναν λάθος.

Μεγάλωσε παίζοντας εναντίον αγοριών στη μικρή πόλη Hoogeveen πριν ενταχθεί στο HZVV και συνεχίσει στο VV de Weide και μετά στη Heerenveen στα 14.

«Ξεκίνησα να παίζω ποδόσφαιρο γιατί ήθελα να είμαι μέλος μιας ομάδας με τους φίλους μου, είμαι ακόμα η ίδια τώρα», λέει.

«Ήμουν μέλος μιας πολύ μικρής οικογένειας – πάντα ήμασταν οι γονείς μου, οι παππούδες και ο αδερφός μου ο Λαρς και εγώ. Το να μπορώ να μοιράζομαι ποδόσφαιρο μαζί του ήταν πραγματικά ξεχωριστό. Ζούσαμε σε ένα διαμέρισμα με ένα γήπεδο ποδοσφαίρου μπροστά του.

«Δεν ήταν ποτέ περίεργο για μένα να είμαι το μόνο κορίτσι στην ομάδα. Όταν πήγαινα στο γήπεδο, η αντίδραση θα ήταν σαν “ω, αυτό θα είναι εύκολο γιατί έχουν ένα κορίτσι”. Μου άρεσε πάρα πολύ αυτό γιατί πάντα με πυροδοτούσε. Θα ήθελα να πετύχω χατ-τρικ, το οποίο έκανα συνήθως».

Η ανάπτυξη του γυναικείου παιχνιδιού και ο ρόλος της Μιέντεμα σε αυτό, σημαίνει ότι τα νεαρά κορίτσια έχουν πρότυπα που θέλουν να μιμηθούν. Δεν ήταν έτσι για την ίδια, καθώς μεγάλωσε σε ένα ανδροκρατούμενο ποδοσφαιρικό τοπίο.

«Δεν υπήρχαν πολλά γυναικεία πρότυπα, οπότε απλώς ακολούθησα το παιχνίδι των ανδρών», λέει.

«Υποστήριζα τη Φέγενορντ μεγαλώνοντας, έτσι ήταν ο Ρόμπιν φαν Πέρσι, ο Ντιρκ Κάιτ, ο Τόμας Μπάφελ. Μετά ήταν ο Ραούλ στη Ρεάλ Μαδρίτης, τέτοιοι παίκτες.

«Ήμουν μεγάλη φαν του τένις. Η Σερένα Γουίλιαμς ήταν ένα τεράστιο παράδειγμα για να βγάλω το καλύτερο από την καριέρα μου.

«Είναι καταπληκτικό να σε βλέπουν ως πρότυπο και για νεαρά κορίτσια να λένε «Θέλω να γίνω σαν τη Μίντεμα» ή «Θέλω να γίνω σαν τη Φραν Κίρμπι». Το να έχεις αυτή την πλατφόρμα είναι υπέροχο, να δείχνεις ποιες ευκαιρίες υπάρχουν. ”

Παρά το γεγονός ότι είναι τόσο παραγωγική μπροστά στο τέρμα, πετυχαίνοντας 83 γκολ πρωταθλήματος σε 74 παιχνίδια για τη Χέρενφεν, 52 στα 78 για την Μπάγερν και 72 στα 85 για την Άρσεναλ, η Μίντεμα βλέπει τον εαυτό της σε έναν βαθύτερο ρόλο στον αγωνιστικό χώρο.

«Ποτέ δεν έβλεπα τον εαυτό μου ως εννιάρι ή να τελειώνω φάσεις. Η θέση μου ήταν πάντα δεκάρι όταν ήμουν νεότερη – ήθελα να δίνω ασίστ. Ξέρω ότι μπορώ να σκοράρω γκολ, αλλά δεν θα έλεγα ότι είναι το κύριο μέρος του παιχνιδιού μου».

«Δεν μου αρέσει να είμαι το κέντρο της προσοχής»

Με το συμβόλαιο της να λήγει με την Άρσεναλ, το μέλλον της έχει γίνει αντικείμενο πολλών εικασιών.

Έχει συνδεθεί έντονα με την πρωταθλήτρια Ευρώπης Μπαρτσελόνα και είχε δηλώσει στο παρελθόν σε ολλανδική εφημερίδα ότι θέλει να κερδίσει το Champions League.

«Η Αγγλία ήταν μια από εκείνες τις χώρες που πίστευα ότι ήταν πραγματικά συναρπαστική», λέει. «Μίλησα με δύο αγγλικούς συλλόγους [όταν έφυγα από την Μπάγερν], αλλά η Άρσεναλ μου έδωσε το καλύτερο συναίσθημα και μου άρεσε η ιδέα να είμαι σε έναν σύλλογο που ήθελε να επιστρέψει στην κορυφή και να κερδίσει ξανά τρόπαια.

«Το πρωτάθλημα ένιωθα ότι θα αναπτυσσόταν. Ήμουν πολύ χαρούμενη που ήμουν μέλος αυτής της ομάδας και του συλλόγου και μου άρεσε να είμαι στο πρωτάθλημα. Η Αγγλία είναι το πιο δυνατό πρωτάθλημα εκεί έξω και νομίζω ότι θα εξελιχθεί μόνο περαιτέρω μετά το Euro (στην Αγγλία αυτό το καλοκαίρι). Είναι συναρπαστικό να δούμε πού θα πάει».

Μαζί με τα ρεκόρ και τους επαίνους, η Μιέντεμα λέει ότι έχει αναπτυχθεί μακριά από το γήπεδο αυτή τη σεζόν.

«Αυτή είναι η πρώτη σεζόν που αισθάνομαι ότι δεν μεγάλωσα απλώς ως παίκτρια, αλλά ως συμπαίκτρια και ως άνθρωπος», λέει. «Όταν είσαι χαρούμενος εκτός γηπέδου, μπορείς να παίξεις σε αυτό.

«Μερικές φορές φαίνομαι πολύ κρύος άνθρωπος – δεν μου αρέσει να είμαι το κέντρο της προσοχής. Ακόμα μερικές φορές τώρα παλεύω με την πίεση που έρχεται με το ποδόσφαιρο.

«Θα ήθελα πολύ να μπορέσω να αφήσω πίσω μου μια κληρονομιά λέγοντας «ό,τι κι αν κάνεις, απλά να είσαι ο εαυτός σου και να αποδεχτείς αυτό που είσαι».

«Είμαι 25. Έχω ακόμα μερικά χρόνια μέσα μου».

(ΒΙΝΤΕΟ) Τα τοπ 10 γκολ των ημιτελικών του Women’s Champions League

Δείτε πιο κάτω τα καλύτερα 10 γκολ της ημιτελικής...

Ειρήνη Μιχαήλ: Ακόμη καλύτερη από την περσινή σεζόν

Η Ειρήνη Μιχαήλ έχει εξελιχθεί ως μια από τις...

Πρώτη σκόρερ στο κύπελλο η Φρέντα

Η Κρίστινα Φρέντα αναδείχθηκε πρώτη σκόρερ στο θεσμό του...

Η ποινή του Αθλητικού Δικαστή στην Χρύσω Μιχαήλ για την αποβολή της

Ο Αθλητικός Δικαστής της ΚΟΠ Αριστοτέλης Βρυωνίδης, αφού μελέτησε...

Μπαρτσελόνα – Λυών: Τα λένε ξανά σε τελικό όπως το 2022

Μπαρτσελόνα και Λυών είναι οι ομάδες που προκρίθηκαν στον...

(ΒΙΝΤΕΟ) Δηλώσεις και πλάνα από την προπόνηση της Ομόνοιας Κ18

Το OFC TV βρέθηκε στην προπόνηση της πρωταθλήτριας Κ18...

Πρώτος στον χορό ο Μαραγκός – Σόου της γιαγιάς με το τρόπαιο στην πίστα (ΒΙΝΤΕΟ)

Μετά την απονομή του τροπαίου και τους πανηγυρισμούς στο...

(ΦΩΤΟΣ) Μια διαφορετική μέρα με μεγάλη επιτυχία

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Fun Day της ακαδημίας της Απόλλων Ladies την Τετάρτη 1η Μαΐου στο γήπεδο του Αετού. Η εκδήλωση που διοργάνωσε η...

Στο Δασάκι ο επόμενος εντός έδρας αγώνας της Εθνικής Γυναικών

Την Παρασκευή 31 Μαΐου συνεχίζονται οι υποχρεώσεις της Εθνικής Γυναικών για την προκριματική φάση του UEFA Women's EURO 2025. Στην τρίτη αγωνιστική αντιμετωπίζει την...

Δεν έδωσε… δικαιώματα!

Αν και στο παρελθόν σε ορισμένα από τα παιχνίδια που οριζόταν κάποιες ομάδες είχαν παράπονα από διαιτησίες της, η Μυροφόρα Τουμάζου θέλησε να στείλει...

Πρώην παίκτρια Κυπριακής ομάδας θα αγωνιστεί στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ

Μπαρτσελόνα-Λυών ο τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ Γυναικών για τη σεζόν 2023-2024. Στη Λυών αγωνίζεται μία παίκτρια με πέρασμα από την Κύπρο. Πρόκειται για τη Βανέσα...

(ΒΙΝΤΕΟ) Τα τοπ 10 γκολ των ημιτελικών του Women’s Champions League

Δείτε πιο κάτω τα καλύτερα 10 γκολ της ημιτελικής φάσης του Women's Champions League όπως τα επέλεξε η πλατφόρμα DAZN. https://www.youtube.com/watch?v=UGsZ9cUcuTA

Ειρήνη Μιχαήλ: Ακόμη καλύτερη από την περσινή σεζόν

Η Ειρήνη Μιχαήλ έχει εξελιχθεί ως μια από τις πιο δεινές Κύπριες σκόρερ την τελευταία διετία. Η 21χρονη επιθετικός της Λευκοθέας παρουσιάστηκε φέτος ακόμη...

Πρώτη σκόρερ στο κύπελλο η Φρέντα

Η Κρίστινα Φρέντα αναδείχθηκε πρώτη σκόρερ στο θεσμό του Κυπέλλου Γυναικών, καθώς σκόραρε συνολικά 10 γκολ. Η διεθνής επιθετικός της Απόλλων Ladies σημείωσε δύο γκολ...

Η ποινή του Αθλητικού Δικαστή στην Χρύσω Μιχαήλ για την αποβολή της

Ο Αθλητικός Δικαστής της ΚΟΠ Αριστοτέλης Βρυωνίδης, αφού μελέτησε την παραπομπή που είχε ενώπιον του για την Χρύσω Μιχαήλ επέβαλε την ακόλουθη ποινή: *Καταγγελία του...

Πρόεδρος Επιτροπής Ποδοσφαίρου Γυναικών δεν παρουσιάστηκε ούτε και στον τελικό κυπέλλου – Θα απαντήσετε κύριε Βάκη;

Εδώ και μερικές μέρες ένα από τα πρόσωπα της αθλητικής επικαιρότητας είναι o Γενικός Γραμματέας της ΚΟΠ και Πρόεδρος της Επιτροπής Ποδοσφαίρου Γυναικών, Φοίβος...

Μπαρτσελόνα – Λυών: Τα λένε ξανά σε τελικό όπως το 2022

Μπαρτσελόνα και Λυών είναι οι ομάδες που προκρίθηκαν στον τελικό του Champions League γυναικών. Η Μπαρτσελόνα επικράτησε με 0-2 της Τσέλσι με γκολ των Μπονμάτι...

ΚΥΡΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

(ΦΩΤΟΣ) Μια διαφορετική μέρα με μεγάλη επιτυχία

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Fun Day της ακαδημίας...

Στο Δασάκι ο επόμενος εντός έδρας αγώνας της Εθνικής Γυναικών

Την Παρασκευή 31 Μαΐου συνεχίζονται οι υποχρεώσεις της Εθνικής...

Δεν έδωσε… δικαιώματα!

Αν και στο παρελθόν σε ορισμένα από τα παιχνίδια...

Πρώην παίκτρια Κυπριακής ομάδας θα αγωνιστεί στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ

Μπαρτσελόνα-Λυών ο τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ Γυναικών για τη...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ