Μπάρμπρα Μπάντα: Το «διαμάντι» της Ζάμπια που θέλει να γίνει η καλύτερη παίκτρια στον κόσμο

Κριστίν Σινκλέρ, Βιβιάν Μίντεμα, Μάρτα, Σαμ Κερ, Μπάρμπρα Μπάντα.

Η λίστα των σκόρερ στο πρώτο παιχνίδι των Ολυμπιακών Αγώνων διαβάστηκε με ένα αίσθημα αναμενόμενου από όλους όσοι παρακολουθούν ποδόσφαιρο γυναικών. Όμως κάποιοι στο τελευταίο όνομα της λίστας, στάθηκαν λίγο παραπάνω. Με απορία.

Ωστόσο ελάχιστες ξεχώρισαν τόσο, οπουδήποτε στον κόσμο τη χρονιά που έφυγε, όσο η Μπάρμπρα Μπάντα. Η επιθετικός της Ζάμπια προσέλκυσε όλα τα βλέμμα κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, όμως αγωνίζεται στο κινεζικό πρωτάθλημα κι έτσι δεν είναι τόσο εύκολο να την παρακολουθήσει κάποιος επισταμένα.

Το καλοκαίρι λοιπόν η 22χρονη άσος έκανε την πρώτη της εμφάνισης για τις Copper Queens σε τουρνουά ποδοσφαίρου γυναικών και κατατάχθηκε ανάμεσα στις 100 κορυφαίες ποδοσφαιρίστριες του κόσμου. Το έργο της ομάδας της χώρας της ήταν αναμενόμενα δύσκολο, σε έναν όμιλο με τις Κίνα, Βραζιλία και την πρωταθλήτρια Ευρώπης Ολλανδία.

Μια ήττα με 10-3 στο εναρκτήριο παιχνίδι των ομίλων ενάντια από τις Ολλανδές τόνισε τη διαφορά αλλά η Μπάντα πετυχαίνοντας ένα χατ-τρικ με τα δύο της τέρματα να έρχονται σε διάστημα ενός λεπτού, έγινε το talk of the… world. Μάλιστα για όσους δεν πείστηκαν ότι «υπάρχει ταλέντο εδώ» το επανέλαβε τρεις ημέρες αργότερα σε μια συναρπαστική ισοπαλία ενάντια στην Κίνα. Έγινε έτσι η πρώτη παίκτρια στην ιστορία που σημειώνει δύο συνεχόμενα χατ – τρικ σε Ολυμπιακούς Αγώνες! Κι ισοφάρισε την κορυφαία σκόρερ όλων των εποχών στην ιστορία του ποδοσφαίρου σε Ολυμπιακούς Αγώνες, Κριστίν Σινκλέρ, η οποία είχε σημειώσει 6 γκολ το 2012 στους Αγώνες του Λονδίνου.

Καθισμένη στο δωμάτιο του ξενοδοχείου της στην Κίνα, όπου τήρησε την υποχρεωτική καραντίνα μετά την επιστροφή της από τις διεθνείς υποχρεώσεις, η Μπάντα αναλογίζεται την περίοδο που βρέθηκε στο κέντρο της προσοχής στη διεθνή σκηνή. «Ποτέ δεν πίστευα ότι θα εκπροσωπούσα τη Ζάμπια σε τόσο υψηλό επίπεδο», δήλωνε. «Πάντα έλεγα στον εαυτό μου ότι είναι η σκληρή δουλειά και η αποφασιστικότητα που οδηγεί κάποιον εκεί και ξαφνικά βρέθηκα να εκπροσωπώ τη χώρα μου».

Η Ζάμπια δεν κατάφερε να προκριθεί στον δεύτερο γύρο, όμως ήταν η μόνη αφρικανική ομάδα που έδωσε το παρών. Όσο για το ιστορικό της επίτευγμα, η ίδια το αποδίδει στην σκληρή δουλειά. «Είμαι πάντα εκεί για την ομάδα μου και τη χώρα μου και το μόνο που κάνω είναι το καλύτερο που μπορώ», ήταν τα λόγια της καθρεφτίζοντας έτσι το mindset.

Η Μπάντα γεννήθηκε και μεγάλωσε σε μια χώρα όπου το ποδόσφαιρο γυναικών είναι μεγάλη πολυτέλεια. Μπήκε σε μια ακαδημία και πέρασε περισσότερα από 10 χρόνια εκεί. Η κινητήριος δύναμή της ήταν η συμβουλή του πατέρα της. «Ποτέ μη σταματήσεις να κυνηγάς τα όνειρά σου», της έλεγε.

Σε ηλικία 13 ετών κλήθηκε για δοκιμαστικά στην εθνική Κ17 και κατέληξε να παίζει στην Κόστα Ρίκα στο Παγκόσμιο Κύπελλο Κ17. Ναι σε ηλικία μόλις 13 ετών φορούσε τη φανέλα με το εθνόσημο και εκπροσωπούσε το έθνος της σε ένα μεγάλο τουρνουά της FIFA. Μάλιστα ήταν η δεύτερη μικρότερη παίκτρια πίσω από την 12χρονη αμυντικό της Γκάνα Φουσεϊνα Μουμούνι.

Σε εκείνο του τουρνούα η Μπάντα μοιράστηκε τους ίδιους αγωνιστικούς χώρους με παίκτριες όπως η Αϊτάνα Μπονμάτι και η Πατρί Γουϊχάρο της πρωταθλήτριας Ισπανίας και φιναλίστ στον Champions League Γυναικών Μπαρτσελόνα.

Μετά από εκείνη τη διοργάνωση πήγε σε μεγαλύτερο κλαμπ της Ζάμπια τις Green Buffalos. Όσο περνούσε ο καιρός εμπνευόταν ακόμα περισσότερο από τον πατέρα της. Ήταν πάντα εκεί για εκείνη όσον αφορά το ποδόσφαιρο. Η μητέρα της δεν ήταν θετική, δεν την ενθάρρυνε.

Το επόμενο βήμα στην εξέλιξή της ήταν να συνεργαστεί με έναν ατζέντη. Κι αυτό έγινε όταν οι δρόμοι της διασταυρώθηκαν με αυτούς του Άντον. Το καλοκαίρι του 2018 μάλιστα αρκετοί ισπανικοί σύλλογοι ενδιαφέρθηκαν για την περίπτωσή της, μα έκαναν πίσω καθώς ελάχιστα γνωστά ήταν τα πεπραγμένα της τότε κι είχε παίξει ποδόσφαρο μονάχα στη Ζάμπια.

Τελικά εντάχθηκε στην οικογένεια της Logroño. Για εκείνη το να συμμετάσχει σε πρωτάθλημα εκτός της χώρας της σήμαινε φυσικά πάρα πολλά. Ήταν μια προσωπική δικαίωση αλλά και μια υπενθύμιση ότι κι άλλα νεαρά κορίτσια στην Αφρική μπορούσαν να παίξουν ποδόσφαιρο.

Πριν μετακομίσει στην ιβηρική, η μικρή Μπάρμπρα έπρεπε να πάρει απαλλαγή από την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία που επέβαλε η χώρα εκείνη την εποχή. Έπρεπε να πάρει άδεια από τον συνταγματάρχη του στρατού. Ο διοικητής του στρατού είναι πλέον εκπρόσωπος του γυναικείου ποδοσφαίρου της χώρας.

Με την άδεια ανά χείρας, η έφηβη στράικερ ταξίδεψε στην Ισπανία και η διετής παραμονή της στο πρωτάθλημα υπεγράφη με 16 γκολ σε 28 εμφανίσεις.

Στις αρχές του 2020 μετακόμισε στην Κίνα για χάρη της Shanghai Shengli. Το ντεμπούτο της καθυστέρησε ελέω covid αλλά παρά τις λίγες συμμετοχές κατάφερε να σημειώσει 18 τέρματα στην πρώτη σεζόν. Εννέα περισσότερα από τη δεύτερη σκόρερ του κινεζικού πρωταθλήματος την επίσης Αφρικανή Temwa Chawinga. Στη δεύτερη σεζόν της έχασε μεγάλος μέρος της εκστρατείας λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων, κάτι που δεν μετάνιωσε καθώς ένιωσε την ιερή υποχρέωση να αγωνιστεί με το εθνόσημο και να παραμείνει πρότυπο για τα νεαρά κορίτσια.

Όσοι την έχουν παρακολουθήσει κάνουν λόγω για μια δυνατή επιθετικό με καλό τελείωμα και καλή κίνηση χωρίς την μπάλα. Γρήγορη με υψηλή αντίληψη του παιχνιδιού. Τα μεταγραφικά σενάρια την έβαλαν στη λίστα της Ρεάλ Μαδρίτης. Το δικό της μεγάλο όνειρο είναι να παίξει στο Champions League Γυναικών και να γίνει η καλύτερη παίκτρια στον κόσμο. Για να πετύχει, συνεχίζει στη βάση που είχε από μικρή. Σκληρή δουλειά και αποφασιστικότητα.

Πηγή: gazzetta.gr

Απόλλων Ladies – Λευκοθέα: Η έβδομη φορά που θα κοντραριστούν στον τελικό κυπέλλου (φώτος)

Απόλλων Ladies και Λευκοθέα Λατσιών αναμετρήθηκαν άλλες έξι φορές...

Αυτό το κύπελλο ποια ομάδα θα το πάρει; / Η λίστα με τις κυπελλούχες ομάδες

Διεξάγεται την Παρασκευή 26 Απριλίου ο τελικός Κυπέλλου Γυναικών...

Τσιακλής: «Περάσαμε στον τελικό με δύσκολο τρόπο – Να μας χαμογελάσει η τύχη…»

Ο προπονητής της Λευκοθέας Λατσιών, Στέλιος Τσιακλής, μίλησε το...

Πρωταγωνίστριες της πρόκρισης

Μαρινέλλα Παναγιώτου και Ειρήνη Μιχαήλ ποζάρουν στον φακό του...

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ από το Λευκοθέα – Άρης

Για τον επαναληπτικό αγώνα της ημιτελικής φάσης του κυπέλλου,...

(ΒΙΝΤΕΟ) Τα γκολ από το Λευκοθέα – Άρης

Για την ημιτελική φάση του Κυπέλλου Γυναικών, η Λευκοθέα...

(ΦΩΤΟΣ-ΒΙΝΤΕΟ) Έξαλλοι πανηγυρισμοί για την κατάκτηση του Κυπέλλου Γυναικών

Η Απόλλων Ladies είναι η κυπελλούχος για τη φετινή ποδοσφαιρική περίοδο ολοκληρώνοντας έτσι το τρεμπλ στις εγχώριες διοργανώσεις. Μετά το τέλος του αγώνα, οι τρείς...

MVP του τελικού η Φρέντα: «Είναι κάτι το ξεχωριστό»

Η Κριστίνα Φρέντα αναδείχθηκε η MVP του τελικού κυπέλλου μετά τα δύο γκολ που πέτυχε, και βραβεύθηκε από την ΚΟΠ.  Η Κυπροποιημένη επιθετικός μίλησε στη...

Ειρήνη Μιχαήλ: «Εννοείται ότι κάποια στιγμή θα ήθελα εξωτερικό»

Διαβάστε τις δηλώσεις της Ειρήνης Μιχαήλ στη κάμερα της Cytavision: «Η αλήθεια ήταν μια πολύ ωραία εμπειρία, ήταν η πρώτη μου εμπειρία να παίξω σε...

Φιλίππα… παρέα με τη γιαγιά της: «Είμαστε πολύ χαρούμενες / Πολύ μεγάλη περηφάνια»

Με... παρεά τη γιαγιά της έκανε δηλώσεις στη κάμερα της Cytavision η Φιλίππα Σάββα. Η Φιλίππα από την πλευρά της είπε: «Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενες για...

Γιατί δεν είχε εκπρόσωπο της μιας ομάδας στη σύσκεψη στην ΚΟΠ για τον τελικό κυπέλλου…

Τη Δευτέρα (22.04) έγινε στα γραφεία της ΚΟΠ η σύσκεψη για τον τελικό κυπέλλου γυναικών της σεζόν 2023-2024. Διαβάστε: Τι έγινε στη σύσκεψη στην ΚΟΠ για...

Απόλλων Ladies – Λευκοθέα: Η έβδομη φορά που θα κοντραριστούν στον τελικό κυπέλλου (φώτος)

Απόλλων Ladies και Λευκοθέα Λατσιών αναμετρήθηκαν άλλες έξι φορές στον τελικό του Κυπέλλου Γυναικών, με την ομάδα της Λεμεσού να κερδίσει και τις έξι...

Ζητά την άμεση παραίτηση του Φοίβου Βάκη – «Αντί να στηρίζει βρίσκεται απέναντι στην ομάδα που υποτίθεται εκπροσωπεί» (ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ)

Με δελτίο τύπου, η Απόλλων Ladies, ζητά την παραίτηση του Φοίβου Βάκη από την ΚΟΠ ως εκπρόσωπος του Σωματείου του Απόλλωνα. Αναλυτικά: Το Δ.Σ. της Apollon...

Αυτό το κύπελλο ποια ομάδα θα το πάρει; / Η λίστα με τις κυπελλούχες ομάδες

Διεξάγεται την Παρασκευή 26 Απριλίου ο τελικός Κυπέλλου Γυναικών της περιόδου 2023 - 2024. Ο αγώνας θα διεξαχθεί στο Στάδιο Κατωκοπιά - Επιστροφή «Γλαύκος...

Τσιακλής: «Περάσαμε στον τελικό με δύσκολο τρόπο – Να μας χαμογελάσει η τύχη…»

Ο προπονητής της Λευκοθέας Λατσιών, Στέλιος Τσιακλής, μίλησε το μεσημέρι της Τρίτης (23.04) στον Super Sport FM και στον Μάκη Νικολάου. Αναλυτικά όσα ειπώθηκαν: Για την...

Πρωταγωνίστριες της πρόκρισης

Μαρινέλλα Παναγιώτου και Ειρήνη Μιχαήλ ποζάρουν στον φακό του Ginekio.com μετά την πανηγυρική πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου Γυναικών. Η Μαρινέλλα άνοιξε τον δρόμο προς...

ΚΥΡΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

MVP του τελικού η Φρέντα: «Είναι κάτι το ξεχωριστό»

Η Κριστίνα Φρέντα αναδείχθηκε η MVP του τελικού κυπέλλου...

Ειρήνη Μιχαήλ: «Εννοείται ότι κάποια στιγμή θα ήθελα εξωτερικό»

Διαβάστε τις δηλώσεις της Ειρήνης Μιχαήλ στη κάμερα της...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ