Το ποδόσφαιρο γυναικών της Γαλλίας στο επίκεντρο των αποκαλύψεων για συγκαλύψεις σεξουαλικών σκανδάλων!

Για χρόνια ο Νοέλ Λε Γκρετ, πρόεδρος της Γαλλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (FFF)και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι της ομοσπονδίας συγκαλύπτουν -σύμφωνα με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Ρομέν Μολίνα, πολλαπλές περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης, συμπεριλαμβανομένης κακοποίησης ανήλικων παικτών (αγοριών και κοριτσιών) με δράστες προπονητές, σκάουτερ, αξιωματούχους.

Από τα μέσα της δεκαετίας του 1980, η FFF έχει λάβει πολλαπλές καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση, παρενόχληση και ανάρμοστη συμπεριφορά προς ανήλικα αγόρια και κορίτσια. Αν και ορισμένα άτομα απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους μετά από έρευνες για τις καταγγελίες, δύο από αυτά τα άτομα είχαν τη δυνατότητα να διατηρήσουν τις άδειες προπονητικής τους και να συνεχίσουν την καριέρα τους σαν να μην είχε συμβεί τίποτα.

«Σεισμός» στη Γαλλία με συγκαλύψεις σεξουαλικών σκανδάλων εδώ και 40 χρόνια!
Η πρώτη είναι η Ανζελίκ Ρουζάς, μια πρώην Γαλλίδα διεθνής παίκτρια με 51 συμμετοχές και προπονήτρια του γυναικείου τμήματος στο εθνικό προπονητικό κέντρο στο Clairefontaine, απολύθηκε το 2013 αφού η FFF έμαθε ότι είχε σεξουαλικές σχέσεις με ανήλικες παίκτριες. Ωστόσο, συνεχίζει να συνεργάζεται με νεαρές παίκτριες στη Γαλλία. Αφού υπηρέτησε ως γενική διευθύντρια της γυναικείας ομάδας της Μετς (όπου εργάστηκε με κορίτσια ηλικίας 6 έως 13 ετών) μεταξύ 2014 και 2019, ανέλαβε τη γυναικεία ομάδα Κ19 στον σύλλογο της Ligue 2, ESOF La Roche, όπου εργάζεται μέχρι σήμερα!

Μία πρώην διεθνής που δεν θέλει να κατονομαστεί, αναφέρει ότι ήταν θύμα της Ρουζάς. «Ήμουν θύμα στο Clairefontaine – ξέρω τι συνέβη και ξέρω πόσο δύσκολο ήταν να ξαναφτιάξω τον εαυτό μου. Ακόμα και σήμερα, δεν θέλω να μιλήσω δημόσια για αυτό γιατί είναι επώδυνο και δεν είμαι σίγουρη ότι θα με υποστηρίξουν. Είπα σε κάποιους ανώτερους ανθρώπους εντός της ομοσπονδίας, συμπεριλαμβανομένης της Μπριζίτ Ενρίκες, της τότε αντιπροέδρου, αλλά τι έγινε; Τίποτα. Δεν έκαναν τίποτα».

Η Μελίσα Πλαζά, η οποία αποσύρθηκε από το ποδόσφαιρο το 2013, έχοντας δύο συμμετοχές με τη Γαλλία, ισχυρίζεται ότι ένιωσε να απειλείται επαγγελματικά από άτομα στο FFF όταν μίλησε δημόσια για τα περιστατικά κακοποίησης και παρενόχλησης σε μια συνέντευξη στη «L’Équipe» τον περασμένο Οκτώβριο μετά την έκδοση του βιβλίου της: «Όχι για τα κορίτσια;»

Ανζελίκ Ρουζάς
Το σκάνδαλο που αφορά τη Ρουζάς εξακολουθεί να προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στην Ομοσπονδία και στο γαλλικό ποδόσφαιρο γυναικών. Στις 25 Οκτωβρίου 2013, η Ρουζάς απολύθηκε χωρίς αποζημίωση ως επικεφαλής του γυναικείου ποδοσφαίρου στο Clairefontaine – τη παγκοσμίου φήμης ακαδημία που ιδρύθηκε το 1988 στην καρδιά του δάσους του Ραμπουιγιέ – αφού διαπιστώθηκε ότι είχε σεξουαλικές σχέσεις με ανήλικες παίκτριες.

Πέντε μέρες αργότερα, ο Νοέλ Λε Γκρετ, πρόεδρος της FFF, έγραψε στον τοπικό εισαγγελέα, όπως οφείλει να κάνει από το νόμο, ως δημόσιος υπάλληλος. «Τον πίεσαν να το κάνει επειδή οι παίκτες της εθνικής ομάδας απείλησαν να κάνουν απεργία», λέει μια σταρ της εποχής. «Απειλήσαμε την FFF με απεργία εάν της επιτρεπόταν να είναι μέλος του προπονητικού επιτελείου της εθνικής ομάδας. Γι’ αυτό πήραν την απόφαση μετά από σχεδόν μια δεκαετία αδράνειας».

Στην επίσημη επιστολή του, ο Λε Γκρετ περιέγραψε τις κατηγορίες εναντίον της Ρουζάς ότι είχε σεξουαλικές σχέσεις με ανήλικα κορίτσια το 2004 και το 2005, παρέχοντας ένα παράδειγμα από μια πρώην οικότροφο που ισχυρίστηκε ότι η Ρουζάς «εκμεταλλεύτηκε την αδυναμία της και τον ιεραρχικό δεσμό τους».

Σύμφωνα με τέσσερις κυβερνητικούς αξιωματούχους εκείνη την εποχή, συμπεριλαμβανομένου του τότε υφυπουργού αθλητισμού Τιερί Μπραγιάρ και της υπουργού αθλητισμού Βαλερί Φουρνεϊρόν, δεν έγινε καμία προσπάθεια να ενημερωθούν για την υπόθεση, αν και απαιτούνταν από τη γαλλική νομοθεσία.

Η αστυνομία ερεύνησε τους ισχυρισμούς μιας πρώην διεθνούς από το 2004, αλλά μετά από σχεδόν δύο χρόνια η υπόθεση έκλεισε επειδή κρίθηκε ότι οι ισχυρισμοί είχαν παραγραφεί. Μέχρι τότε, η Ρουζάς δούλευε στη Μετς και, σύμφωνα με πηγές, περισσότεροι άνθρωποι είχαν παραπονεθεί στην FFF για τη συμπεριφορά της στο Clairefontaine.

Σύμφωνα με το άρθρο 85, παράγραφος 5 των γενικών κανόνων της FFF, η ομοσπονδία θα μπορούσε να είχε λάβει μέτρα κατά της Ρουζάς, η οποία απολύθηκε αφού υποστηρίχθηκε ότι εκμεταλλεύτηκε την «αδυναμία» ανήλικων παικτών για να έχει σεξουαλικές σχέσεις μαζί τους παρόλα αυτά έμεινε άπραγη κι έτσι η προπονήτρια συνέχισε να εργάζεται με ανήλικα κορίτσια!

Η ίδια η Ρουζάς αρνείται σταθερά τις κατηγορίες.

Ελιζαμπέτ Λουαζέλ
Η Λουαζέλ, πρώην αμυντικός που μέτρησε 40 συμμετοχές με την Εθνική Γαλλίας, ήταν προπονήτρια της εθνικής ομάδας γυναικών για μια δεκαετία. Έμεινε στην FFF μετά την αποχώρησή της από αυτή τη θέση το 2006, βοηθώντας νέους προπονητές να αποκτήσουν τις άδειές τους. Παραμένει παράλληλα εκπαιδεύτρια της FIFA.

Δύο πρώην παίκτριες λένε ότι το 2001 παραπονέθηκαν ότι η Λουζαέλ ανάγκαζε παίκτριες να κάνουν σεξ μαζί της για να επιλεγούν για την εθνική ομάδα. Ο δημοσιογράφος που έφερε το σκάνδαλο στη δημοσιότητα, αναφέρει πως υπήρχαν παρόμοιες καταγγελίες στην Ομοσπονδία για τη Λουαζέλ το 2004 και το 2006, αλλά δεν διερευνήθηκαν ποτέ.

Σύμφωνα με αρκετούς ανώτερους αξιωματούχους, ο πρόεδρος της FFF, αμφισβήτησε την καταλληλότητα της Λουαζέλ να αναλάβει δουλειά με μια εθνική ομάδα νέων. «Λοιπόν, δεν μπορούμε πραγματικά να αφήσουμε να προπονήσει τα παιδιά της…», είπε κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης. Παρόλα αυτά παρέμεινε στη θέση της.

Ο Ζεράρ Πρεσέρ ο πρώην διευθυντής του γυναικείου τμήματος στο Clairefontaine που συνεργάστηκε με τη Λουαζέλ την κατηγόρησε επίσης ότι επέλεγε παίκτριες με βάση τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στην αστυνομία που ερευνούσε την υπόθεση Ρουζάς.

Πηγή: gazzetta.gr

Ευκαιρίες σε νέες ποδοσφαιρίστριες / Οι αλλαγές στην κλήση

Την ερχόμενη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου θα αρχίσουν οι προπονήσεις...

Νέα ΣΠΟΥΔΑΙΑ κίνηση με Καλαμπέροβα!

Σε ακόμη μια εξαιρετική μεταγραφική κίνηση προχώρησε η Λακατάμια...

Έσκασε… μεταγραφή με Πατερνά!

Στην Κύπρο συνεχίζει τελικά την καριέρα της η Μαρία...

Η κλήση της Εθνικής για τα φιλικά με Λιχτενστάιν

Μετά την ολοκλήρωση των υποχρεώσεων της στην προκριματική φάση...

Συγκέντρωση της Νεανίδων ενόψει των αγώνων στην Κροατία

Πρώτη συγκέντρωση για την Εθνική μας ομάδα των Νεανίδων...

(ΦΩΤΟ) ΞΑΝΑ μεταγραφή της ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ στιγμής με “Ίφι”

Όπως και πέρσι έτσι και φέτος στο φινάλε της...

Ξεχώρισε η Προξένου

Στη μεταγραφική περίοδο του καλοκαιριού, η Λακατάμια FC προχώρησε...

(ΦΩΤΟΣ) Το πανηγύρισε έντονα η Ειρήνη

Πολύ καλή εμφάνιση από την Ειρήνη Μιχαήλ, η οποία...

Ευδοκία: «Πονάει η ψυχή μου, έκανα τα πάντα για να επιστρέψω, όμως πλέον δεν εξαρτάται από εμένα»

Εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, η Ευδοκία Ευθυβούλου, ήταν παροπλισμένη λόγω σοβαρού τραυματισμού. Έκανε επέμβαση, προσπάθησε με σκληρή δουλειά και αποκατάσταση να επιστρέψει στην...

Πέμπτη αναμέτρηση Απόλλων Ladies-Άρης (προϊστορία των αγώνων)

Απόλλων Ladies και Άρης Λεμεσού θα συναντηθούν για πέμπτη φορά την ερχόμενη Κυριακή 2 Οκτωβρίου, στο Κοινοτικό Στάδιο Παρεκκλησιάς. Στην προϊστορία των αγώνων, οι γαλάζιες...

Οι ρεφ για τους αγώνες της 3ης αγωνιστικής

Η ΚΟΠ ανακοίνωσε τα διαιτητικά τιμ για τους αγώνες της 3ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος γυναικών: Κυριακή, 2 Οκτωβρίου 2022 APOLLON LADIES - ΑΡΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ 16:00 Στάδιο ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ...

(ΒΙΝΤΕΟ) Τα τέρματα στο ματς Άγιαξ – Άρσεναλ ήταν δέκα εκατοστά μικρότερα

Οι γυναικείες ομάδες του Άγιαξ και της Άρσεναλ αγωνίστηκαν στο Άμστερνταμ σε ματς για τα προκριματικά του Champions League με τα δοκάρια του γηπέδου...

Ευκαιρίες σε νέες ποδοσφαιρίστριες / Οι αλλαγές στην κλήση

Την ερχόμενη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου θα αρχίσουν οι προπονήσεις της Εθνικής Γυναικών για τους δύο φιλικούς αγώνες με το Λιχτενστάιν. Ο πρώτος αγώνας θα...

Νέα ΣΠΟΥΔΑΙΑ κίνηση με Καλαμπέροβα!

Σε ακόμη μια εξαιρετική μεταγραφική κίνηση προχώρησε η Λακατάμια FC. Η ομάδα του Κυριάκου Χαϊλή ανακοίνωσε την απόκτηση της Βικτόρια Καλαμπέροβα η οποία ξεχώρισε πέρσι...

Έσκασε… μεταγραφή με Πατερνά!

Στην Κύπρο συνεχίζει τελικά την καριέρα της η Μαρία Πατερνά! Η διεθνής Ελληνίδα παίκτρια η οποία πέρσι αγωνιζόταν στον Άρη, τα βρήκε σε όλα με...

Η κλήση της Εθνικής για τα φιλικά με Λιχτενστάιν

Μετά την ολοκλήρωση των υποχρεώσεων της στην προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, η Εθνική μας ομάδα Γυναικών αρχίζει νέο κύκλο προετοιμασίας αναμένοντας την κλήρωση...

Συγκέντρωση της Νεανίδων ενόψει των αγώνων στην Κροατία

Πρώτη συγκέντρωση για την Εθνική μας ομάδα των Νεανίδων Κ19 που θα συμμετάσχει στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νεανίδων Κ19 της UEFA, αγωνιζόμενη σε όμιλο της...

(ΦΩΤΟ) ΞΑΝΑ μεταγραφή της ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ στιγμής με “Ίφι”

Όπως και πέρσι έτσι και φέτος στο φινάλε της μεταγραφικής περιόδου η Ιφιγένεια Γεωργαντζή επιστρέφει στη Λευκοθέα! Η διεθνής Ελληνίδα επιθετικός αν και είχε ανακοινωθεί...

ΚΥΡΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πέμπτη αναμέτρηση Απόλλων Ladies-Άρης (προϊστορία των αγώνων)

Απόλλων Ladies και Άρης Λεμεσού θα συναντηθούν για πέμπτη...

Οι ρεφ για τους αγώνες της 3ης αγωνιστικής

Η ΚΟΠ ανακοίνωσε τα διαιτητικά τιμ για τους αγώνες...

(ΒΙΝΤΕΟ) Τα τέρματα στο ματς Άγιαξ – Άρσεναλ ήταν δέκα εκατοστά μικρότερα

Οι γυναικείες ομάδες του Άγιαξ και της Άρσεναλ αγωνίστηκαν...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ