Λέα Κάμπος: Η πρώτη γυναίκα διατητής ποδοσφαίρου στον κόσμο

Η ιστορία της Βραζιλιάνας καλλονής που λάτρεψε το ποδόσφαιρο και έγραψε ιστορία ως η πρώτη επαγγελματίας διαιτητής στον κόσμο.

Αυτές τις ημέρες της καραντίνας λόγω του κορονοϊού (covid-19) τα βιβλία είναι μια ωραία συντροφιά για όλους.

Τις ημέρες τούτες, κανείς δεν ξεχνάει το ποδόσφαιρο μα και την ιστορία και ένας άνθρωπος που έχει γράψει φανταστικά πράγματα για την ιστορία του ποδοσφαίρου είναι ο μακαρίτης Εδουάρδο Γκαλεάνο.

Ο δημοσιογράφος-συγγραφές από το Μοντεβιδέο έχει γράψει βιβλία για το ποδόσφαιρο αλλά και βιβλία που περιέχουν ποδόσφαιρο. Ένα εξ’ αυτών είναι και εκείνο που το ονομάζει “Κυνηγός ιστορίων”.

Είναι εκείνο που ο συγγραφέας γράφει πως το εμπνεύστηκε από ένα ποίημα του Κωνσταντίνου Καβάφη. Διάβαζε για τη νίκη του Μάρκου Αντώνιου στην Ελλάδα στο ποίημα του Αλεξανδρινού Καβάφη.

Στις γραμμές υπάρχει ένας φτωχός μικροπολητής που είναι ανεβασμένος στο γαϊδουράκι και περιγράφει τη νίκη του Μάρκου Αντώνιου. Ο Γκαλεάνο ήταν λάτρης των μικρών ιστοριών που οδηγούσαν σε μεγάλες ιστορίες.

Μια εξ’ αυτών είναι και η ιστορία για την Λέα Κάμπος. Είναι η πρώτη γυναίκα που έγινε επαγγελματίας διαιτητής. Με καταγωγή από τη Βραζιλία η Κάμπος μεγάλωσε με μια μπάλα στα πόδια και στα 6 της χρόνια βίωσε την “τραγωδία” της απώλειας του “Ζιλ Ριμέ”.

Η Βραζιλία διοργάνωσε το Παγκόσμιο Κύπελλο αλλά το κέρδισε η Ουρουγουάη. Η εθνική ομάδα της πατρίδας του Γκαλεάνο, ο οποίος τότε ήταν 10 ετών, και αργότερα έμελλε να γράψει για μια Βραζιλιάνα που πέτυχε κάτι τόσο σπουδαίο.

Η Κάμπος ήταν η μεγαλύτερη κόρη σε μια οικογένεια με τέσσερα κορίτσια. Ήταν μια πανέμορφη κοπέλα η οποία είχε κερδίσει δεκάδες διαγωνισμούς ομορφιάς. Ήταν η “βασίλισσα ομορφιάς” στο Μίνας Ζεράις, ήταν η βασίλισσα του καρναβαλιού στο Μπέλο Οριζόντε, η βασίλισσα των φοιτητών, η βασίλισσα του στρατού, η μις φωτογένεια.

Η ηρωίδα μας έγινε κάποτε και βασίλισσα του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου. Εκπροσώπησε σε διαγωνισμό ομορφιάς την Γιουβέντους και κέρδισε. Η Γιουβέντους είναι ένα ποδοσφαιρικό κλαμπ του Σάο Πάολο που ιδρύθηκε το 1924.

Το όνομα της είχε αρχίζει να είναι μόνιμα στις στήλες των εφημερίδων. Ήταν τόσο όμορφη, ήταν τόσο έξυπνη που δεν άφηνε καμία ευκαιρία να πάει χαμένη. Θ΄ασχοληθεί και με την πολιτική και θα ταξιδέψει σ’ όλη τη Βραζιλία.

Όλοι οι πολιτευτές ήθελαν ένα τόσο φρέσκο πρόσωπο, μια αναγνωρίσιμη φιγούρα, στο επιτελείο τους. Η Κάμπος είχε μαγευτεί από τις περιγραφές των ποδοσφαιρικών αγώνων στο ραδιόφωνο και θέλησε ν’ ασχοληθεί με την δημοσιογραφία.

Σπούδασε δημοσιογραφία και άρχισε να γράφει αλλά και να περιγράφει. Το επόμενο βήμα της ήταν η διαιτησία. Σπούδασε και πήρε δίπλωμα της ως διαιτητής ποδοσφαίρου και ως διαιτητής πυγμαχίας.

Η ομοσπονδία ποδοσφαίρου όμως δεν της έδωσε άδεια. Ήταν γυναίκα. Η Λέα Κάμπος άρχισε να γράφει στις εφημερίδες για το θέμα της και να πιέζει για να πάρει την άδεια να κάνει το όνειρο της πραγματικότητα.

Το θέμα της έφτασε ως τον Ζοάο Χαβελάνζε. Εκείνη την εποχή δεν ήταν ακόμη πρόεδρος της FIFA αλλά πρόεδρος της Βραζιλιάνικης Συνομοσπονδίας Αθλητισμού.

Ο Χαβελάνζε είχε επικαλεστεί τη διαφορά στην οστική μάζα ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες και την είχε απορρίψει. Εκείνη πήγε στους καλύτερους γιατρούς της χώρας και απέδειξε πως υπάρχει… ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών και σ’ αυτό τον τομέα.

Ο “πόλεμος” συνεχίστηκε. Η Λέα Κάμπος κλήθηκε από την FIFA να διαιτητεύσει στο 2ο Παγκόσμιο Κύπελλο γυναικών που διεξήχθη το 1971 στο Μέξικο με τη συμμετοχή 6 ομάδων.

Η Κάμπος δεν σταματούσε πουθενά. Πήρε συνέντευξη ακόμη και από τον Emílio Garrastazu Médici, τον στρατηγό που ήταν Πρόεδρος της Βραζιλίας από το 1969 έως το 1974.

Η συνέντευξη αυτή ήταν το “κλειδί” για την είσοδο της στην διαιτησία στην χώρα της! H ομοσπονδία ποδοσφαίρου έκανε πίσω και η Λέα είχε πλέον την επίσημη άδεια.

Έτσι πήγε στο Μεξικό για τους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου γυναικών και έτσι ξεκίνησε και περιοδεία στην Ευρώπη. Η φήμη της έφτασε στην Πορτογαλία, στην Ισπανία, στην Γαλλία, στις Κάτω Χώρες.

Φυσικά σφύριξε πολλά παιχνίδια στη Βραζιλία. Πολλοί παράγοντες του ποδοσφαίρου της χώρας μίλησαν για την ιεροσύλια! Υπήρξαν αντιδράσεις αλλά η Λέα Κάμπος είχε νικήσει.

Η πορεία της στο χώρο της επαγγελματικής διαιτησίας θα διακοπεί άδοξα. Ταξίδευε με λεωφορείο και πλησιάζοντας στο Σάο Πάολο συγκρούστηκε με φορτηγό που μετέφερε υλικά.

Η Κάμπος ήταν στα μπροστινά καθίσματα έσπασε σε πολλά σημεία και τα δυο της πόδια! Συνέχισε να “φωνάζει” για τα δικαιώματα των γυναικών στο ποδόσφαιρο και η αλήθεια είναι ότι σήμερα οι γυναίκες έχουν ρίξει αρκετά “κάστρα” και στη διαιτησία.

Αργότερα παντρεύτηκε και μετακόμισε στις ΗΠΑ. Συνεχίζει τους αγώνες της και συμμετέχει σε αθλητικές δράσεις στη χώρα της, την Βραζιλία.

gazzetta.gr

Οι τερματοφύλακες με τα περισσότερα clean sheet στο Πρωτάθλημα Γυναικών (πίνακας)

Η Γαλήνη Ζαχαρίου είναι η τερματοφύλακας με τα περισσότερα...

(ΒΙΝΤΕΟ) Πρωταθλητής για 19η φορά στην ιστορία του ο ΠΑΟΚ!

Ο ΠΑΟΚ επικράτησε με 3-0 του ΟΦΗ εντός έδρας...

Συνεχίζεται η αποχή από διεθνείς μας – Θα υπάρξει… αντίδραση από ΚΟΠ και από ομάδες;

Για δύο συνεχόμενες μέρες, Πέμπτη και Παρασκευή, υπήρχαν προγραμματισμένες...

Ένα δίδυμο που μπορεί να νιώθει… αδικημένο!

Δύο ποδοσφαιρίστριες της Λευκοθέας Λατσιών που μπορεί να είναι…...

Οι παίκτριες με τα περισσότερα λεπτά στο Πρωτάθλημα Γυναικών (πίνακας)

Η Χαρά Χαραλάμπους είναι η ποδοσφαιρίστρια με τα περισσότερα...

Προπόνηση Εθνικής με 12 μόνο παίκτριες – Από ποιες ομάδες υπήρξε αποχή παικτριών

Προγραμματισμένη προπόνηση υπήρχε σήμερα για την Εθνική Γυναικών Κύπρου. Σύμφωνα...

Βραβεύθηκε η πρωταθλήτρια Απόλλων Ladies: «Να παρακαλέσω τους παράγοντες, φτιάξετε γυναικεία τμήματα»

Στις ετήσιες βραβεύσεις της ΚΟΠ, βραβεύθηκε για ακόμη μια χρονιά η Απόλλων Ladies για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Το βραβείο για τις κυανόλευκες παρέλαβε ο...

Πολυτιμότερη της Εθνικής Γυναικών η Μαριλένα Γεωργίου

Πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Δευτέρας, 13 Μαΐου τα βραβεία της ΚΟΠ όπου βραβεύθηκαν οι κορυφαίοι και κορυφαίες της σεζόν που ολοκληρώθηκε. Ανάμεσα τους, και η...

Πολυτιμότερη παίκτρια της Εθνικής Νεανίδων Κ19 η Μαρία Ζαμανή

Πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Δευτέρας, 13 Μαΐου στο Παβίλιον, τα βραβεία της ΚΟΠ όπου βραβεύθηκαν οι κορυφαίοι και κορυφαίες της σεζόν που ολοκληρώθηκε. Όσο αφορά...

Κορυφαία ποδοσφαιρίστρια η Φιλίππα Σάββα

Στις ετήσιες βραβεύσεις της ΚΟΠ, βραβεύθηκε και η Φιλίππα Σάββα. Η διεθνής Κύπρια παίκτρια αναδείχθηκε ως η κορυφαία παίκτρια της σεζόν όπως ψηφίστηκε από τους...

(ΒΙΝΤΕΟ) ΠΑΟΚ-ΟΦΗ: Κίνηση fair play – Τερματοφύλακας των γηπεδούχων κουβάλησε στα χέρια της τραυματισμένη παίκτρια των φιλοξενουμένων

Μια πολύ ανθρώπινη στιγμή στον αγώνα ΠΑΟΚ-ΟΦΗ, με την τερματοφύλακα του “δικεφάλου” να βοηθά αντίπαλή της να βγει εκτός αγωνιστικού χώρου. Στον αγώνα ανάμεσα στον...

Οι τερματοφύλακες με τα περισσότερα clean sheet στο Πρωτάθλημα Γυναικών (πίνακας)

Η Γαλήνη Ζαχαρίου είναι η τερματοφύλακας με τα περισσότερα clean sheet (απαραβίαστη εστία) στο Πρωτάθλημα Γυναικών για την σεζόν 2023/24. Η κίπερ της Λευκοθέας...

(ΒΙΝΤΕΟ) Πρωταθλητής για 19η φορά στην ιστορία του ο ΠΑΟΚ!

Ο ΠΑΟΚ επικράτησε με 3-0 του ΟΦΗ εντός έδρας για το εξ αναβολής ματς της 18ης αγωνιστικής της Women's Football League και κατέκτησε και...

Συνεχίζεται η αποχή από διεθνείς μας – Θα υπάρξει… αντίδραση από ΚΟΠ και από ομάδες;

Για δύο συνεχόμενες μέρες, Πέμπτη και Παρασκευή, υπήρχαν προγραμματισμένες προπονήσεις για την Εθνική Γυναικών Κύπρου. Εντούτοις, τόσο την Πέμπτη, όπως σας είχαμε ενημερώσει, όσο και...

Ένα δίδυμο που μπορεί να νιώθει… αδικημένο!

Δύο ποδοσφαιρίστριες της Λευκοθέας Λατσιών που μπορεί να είναι… αδικημένες από τα πρόσφατα βραβεία του ΠΑΣΠ είναι η τερματοφύλακας, Γαλήνη Ζαχαρίου, καθώς και η...

Οι παίκτριες με τα περισσότερα λεπτά στο Πρωτάθλημα Γυναικών (πίνακας)

Η Χαρά Χαραλάμπους είναι η ποδοσφαιρίστρια με τα περισσότερα λεπτά συμμετοχής στο Πρωτάθλημα Γυναικών για την σεζόν 2023/24. Η μέσος της Λευκοθέας κατέγραψε 1863...

ΚΥΡΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολυτιμότερη της Εθνικής Γυναικών η Μαριλένα Γεωργίου

Πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Δευτέρας, 13 Μαΐου τα βραβεία...

Πολυτιμότερη παίκτρια της Εθνικής Νεανίδων Κ19 η Μαρία Ζαμανή

Πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Δευτέρας, 13 Μαΐου στο Παβίλιον,...

Κορυφαία ποδοσφαιρίστρια η Φιλίππα Σάββα

Στις ετήσιες βραβεύσεις της ΚΟΠ, βραβεύθηκε και η Φιλίππα...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ